Gazdaság

METALLOGLOBUS RT. – Menyasszony, jó pár szeplővel

Az ÁPV Rt. bízik a Metalloglobus privatizációjában, noha a cég ellen folyó környezetvédelmi per megnehezíti a magánosítást. Kemény feltételeknek kell majd megfelelnie a fennállása óta nyereségesen működő társaság új tulajdonosának: állnia kell a cég csepeli gyártelepe környezetszennyezési rehabilitációjának költségeit és az ehhez fűződő kártérítést.

Az ÁPV Rt. közel százszázalékos tulajdonában lévő Metalloglobus Fémipari és Kereskedelmi Rt. privatizációs pályázata február 12-én jár le. A színesfém-kereskedelemmel foglakozó társaság magánosítása azonban nem egyszerű eset. A társaság évek óta teherként cipeli magával a tulajdonában lévő Metallochemia gyártelepet, amelyet komoly környezetszennyező tevékenysége miatt hat évvel ezelőtt bezártak. Budapest XXII. kerületének önkormányzata ráadásul 5,6 milliárd forintos kártérítési pert indított a Metallochemia jelenlegi tulajdonosai ellen. Ehhez képest a Metalloglobus jegyzett tőkéje 1996 elején közel 2, saját tőkéje pedig 3,9 milliárd forintot tett ki. A per már három éve folyik.

A privatizációs szervezet a Metalloglobus részvényeinek 84,99 százalékára vár ajánlatot, a részvénypakett 15 százalékát a dolgozóknak ajánlja fel megvételre. A vevőnek azt is vállalnia kell, hogy a dolgozók által meg nem vett részvényeket is megvásárolja. Ennél súlyosabb kötelezettség, hogy a privatizációs pályázat szerint a leendő tulajdonosra hárul a környezetvédelmi felügyelőségek határozataiban foglaltak, valamint a bíróság majdani jogerős ítélete szerint a Metalloglobusra eső rész maradéktalan teljesítése.

– Mivel nem lehet előre tudni, milyen költség terheli majd az új tulajdonost, a pályázatban nem jelöltünk meg árat – mondta Tóthné Balog Zsuzsanna, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatóhelyettese. – Azt azonban tudni kell, hogy nem csak a Metalloglobust terhelheti kártérítési kötelezettség, hanem a korábbi tulajdonosokat, mindenekelőtt a Csepeli Fémművet is, és az ehhez fűződő fizetési kötelezettség nem is egyszerre jelentkezik Az ÁPV Rt. eddig azért nem írta ki a pályázatot, mert remélte, hogy a Metallochemia ügyét sikerül lezárni. Az ügy azonban a vártnál hosszabbra nyúlt, a céget viszont működtetni kell; ezért döntött az állami tulajdonos a privatizáció mellett.

A vevő kötelezettségei közé tartozik az is, hogy a cég létszámát három évig nem csökkentheti jobban, mint évi három százalékkal.

A környezeti rehabilitációra a Metalloglobus alapot hozott létre, amelyben – ingatlanjainak eladásából és a társaságnál hagyott nyereségből befolyt pénzekből – jelenleg 250 millió forint található. Ezt a forrást évi 100 millió forinttal kell növelnie az új tulajdonosnak. Ha az adózott nyereség erre nem nyújt fedezetet, akkor alaptőke-emeléssel köteles azt megtenni.

Az ÁPV Rt. a privatizációs bevételből kívánja kifizetni a Metalloglobus belterületi ingatlanjai után a törvény szerint az önkormányzatoknak járó részt. A privatizációs pályázatban szerepel egy olyan lehetőség is, hogy az ÁPV Rt.-nél maradt privatizációs bevétel 50 százalékát elkülönítik, s ezzel járulnak hozzá a környezetvédelmi rehabilitációhoz. – Annak a pályázónak azonban, aki ezt választja, számolnia kell azzal, hogy az elbíráláskor mínuszpontokat kap – jelentette ki Tóthné. – Az ötvenszázalékos tulajdonosi hozzájárulás feltétele, hogy az új tulajdonos addigra már felhasználja a vállalat nyereségéből kifejezetten erre a rehabilitációra félretett összeget.

Az ÁPV Rt. százezer forint értékű Metalloglobus szavazatelsőbbségi részvényt jegyeztetett be a Cégbíróságnál, melyet mindaddig megtart, amíg az új tulajdonos nem teljesíti a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit. A privatizációs szervezetnek elővásárlási joga van a Metalloglobus részvényeire és ingatlanaira arra az esetre, ha a vevő “idő előtt” meg akarna válni a cégtől. Ez mindaddig fennáll, ameddig a százezer forintos részvénycsomag az ÁPV Rt. tulajdonában lesz. Szerepel még a feltételek között, hogy a bírósági végzést követő 180 napon belül a vevőnek teljesítenie kell a Metalloglobusra háruló kötelezettségeket, ellenkező esetben ötszázmillió forintos kötbért kell fizetnie.

Mindemellett az új tulajdonosnak óvadékként 800 millió forint értékű részvényt letétbe kell helyeznie az ÁPV Rt.-nél, s a társaság ingatlanjaira a privatizációs szervezet 600 millió forintos jelzálogot jegyeztet be. Mindkét állapot addig marad fenn, amíg a privatizációs szerződésben foglaltak nem teljesülnek.

E kemény feltételek valószínűleg elgondolkoztatják majd az esetleges pályázókat. Döntésüknél persze nyilván az is sokat nyom majd a latban, hogy a Metalloglobus 1923-as megalakulása óta nyereséges. Tavaly mintegy 9,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, amiből a cég vezetése 120-130 millió forint adózás előtti nyereségre számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik