Gazdaság

BUKARESTI ADÓSSÁGOK – Lejtőn a lej

Elkerülhetetlenek a további gazdasági szigorítások Romániában - nyilatkozta a napokban a jegybank kormányzója. Mugur Isarescu szerint az ország külső eladósodottsága különösen aggasztó, és emiatt olyan intézkedésekre lesz szükség, amelyek következményeként tovább romlik a lakosság életszínvonala.

Romániában 1996-ban az import értéke 2 milliárd dollárral haladta meg az exportét. A kereskedelmi hiány a dollár évi középárfolyamán számolva 7 ezer milliárd lej volt – ez a költségvetés mintegy harmadával egyenértékű. Ugyancsak súlyos a költségvetési hiány, amely eléri a GDP 5 százalékát. Ehhez járul a vasutak 2000 milliárd lejes, a villamos művek 80 milliárd lejes, a kőolaj-finomítók 600 milliárd lejes hiánya, amelyekkel a teljes deficit megközelíti a GDP 10 százalékát. Mivel a termelést aligha lehet 10 százalékkal növelni, csak a fogyasztás csökkenése lehet a megoldás.

Mugur Isarescu szerint Románia tavalyi gazdasági fejlődése egészségtelen volt, csak 1994-ben és 1995 első feléig volt olyan növekedés, amikor a termelés az infláció csökkenése és az export növekedése mellett bővült. – A külső hitelezők egyszerűen elárvereznek, ha nem történnek korrekciós intézkedések – mondta a bankvezér. A Román Nemzeti Bank ez évben maximum 1,6 milliárd dollár külföldi hitel felvételét tervezi, nyilatkozta.

Bukarest 3,2 milliárd dollárban limitálta Románia idei külső eladósodását. Az év végére Románia külső adóssága kormányadat szerint 6,9 milliárd dollár volt.

A román nemzeti valuta, a lej az idén már 25 százalékot veszített értékéből, miután árfolyama a bankközi valutapiacon a múlt héten első ízben átlépte az 5000 lej/dolláros határt. A hivatalos árfolyam és a valutaváltók árfolyama közötti különbség azonban csökkent: jelenleg 16 százalékos a szakadék a decemberi 40 százalékkal szemben. A Nemzetközi Valutaalap legfeljebb 5 százalékos rést javasolt Bukarestnek e két árfolyam között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik