Gazdaság

Növekedés előtt

Bródy András az egyetlen általam fellelt magyar szerző, aki nyílt kártyákkal játszott. Négy évvel ezelőtti tanulmányában az elmúlt évtizedek kutatásaira és 70 év magyar adataira épített. Bródy legalább világosan beszél: tegyük fel, hogy a gazdasági teljesítmény alakulása egy trend, amely 4, 12 és 48 éves ciklusok mentén mozog, s miután az így kapott görbéhez szépen simul a valóság, kockáztassunk meg egy 12 évre szóló előrejelzést! Az eredmény: 1997-2000 között 5 százalék körüli növekedés, majd ezt követően egy lassulás következik a 12 éves ciklus apálya miatt.

Egy másik, empirikus megközelítés a nemzetközi növekedési adatok összehasonlításából von le következtetéseket. Robert Barro 1994-es tanulmánya szerint az egyes országok, régiók egy főre eső jövedelme és növekedési üteme között szoros negatív kapcsolat van. A különböző fejlettségű területek gazdasági teljesítménye tehát közeledik egymáshoz, s ez megint csak szép jövőt ígér. Barro eredményei amúgy nem mondanak ellent a hagyományos növekedéselméletnek, amely általában a gazdasági teljesítményt közvetlenül befolyásoló tőke- (fizikai és humán) és munkatényezők alakulásából következtet a növekedésre. Ezen a nyomvonalon haladva is szépek a kilátásaink, hiszen a beruházások Magyarországon évek óta nőnek. Termelékenységi adataink alapján 1994-ben a 48 legfejlettebb ország között a 29-32-ek voltunk, olyan országokat utasítva magunk mögé, mint Chile, Venezuela vagy a Cseh Köztársaság. Kevésbé biztató a termelési, a szolgáltatási vagy az exportszerkezet lassú átalakulása, de a munkaerő ára ma már versenyképes szomszédainkéval, a foglalkoztatottság szintje tavaly alig csökkent, és a magyar munkaerő kvalifikáltsága közismerten magas.

A növekedéselmélet ma legdivatosabb irányzata az úgynevezett endogén növekedés elmélete, amely – Schumpeter nyomdokain haladva – a kutatás-fejlesztés nem kompetitív természetéből kiindulva, a K+F szektor monopoljáradékát és az iparágakon belüli és azok közötti kereskedelmet tekinti a növekedés fő motorjának. Egy ilyen megközelítésben már hervasztóbb a jelen és a jövő képe. A természetes és mesterséges korlátok miatt a piaci K+F területekre, a high-tech világába nehéz betörni. Ráadásul a magyar privatizációk ipar- és infrastruktúrapolitikai előkészítése e téren is gyengécskén sikerült, miközben a magyar tudomány és oktatás belső struktúrája sem segíti az előrelépést.

A gyakorlati makroökonómusok a fenti eredményeket felhasználva szimultán egyenletes modelleket építenek. E megközelítés előnye, hogy az olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint a tőkeáramlás, a belföldi fogyasztás-megtakarítás vagy a pénzügyi egyensúly. A Világbank modellezői két éve – nem véletlenül – két szcenáriót jeleztek előre: egy részleges reformok nyomán kialakuló 1-2 százalékos evickélést, illetve egy, gyors stabilizációt és reformot követő magasabb növekedési ütempályát. Ez utóbbi feltételeként – többek között – 1997 után a GDP 2 százalékánál kisebb államháztartási hiányt és 50 százaléknál kisebb kiadás/GDP arányt feltételeztek. S bár a külkereskedelmi folyamatok javulása és a privatizációs bevételek növekedése miatt számaink ma még a kedvezőbb szcenárióra hasonlítanak, a jövőben nem úszhatjuk meg ilyen olcsón a dolgot.

Csattanóval, sajnos, nem tudok szolgálni. A magyar gazdaság elkövetkező öt-tíz évében potenciálisan ott van egy magasabb növekedési szint. Ugyanakkor a stabilizációnak ára volt és van. A pozitív trendek sem igazán stabilak még – lám, egy keményebb tél is meg tudta azokat billenteni. Az infláció mindenáron való gyors leszorítása is hasonló áldozatokkal járhat. Érdemes lenne inkább a másik népszerűtlen reformra: az államháztartásira fordítani a szakmai és politikai tartalékokat. Akár az infláció elleni harcban, akár az ipar- és innováció-politikában a jelenlegi tulajdonosi és szerkezeti adottságokat figyelembe véve kellene fogást keresni. Javítani kell a politika kiszámíthatóságát, kipótolni az elmúlt évek kapkodásai miatt lyukas szabályozási és intézményi rendszert. A növekedés – nem csak nálunk – divatos kampányfogás, de most, két választás között, érdemes lenne elpepecselni a kevésbé látványos részletekkel.

(A szerző az Investel Rt. vezető közgazdásza)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik