Gazdaság

SZEMÉLYI DÖNTÉSEK ELŐTT A MOL – Olajos padlón

Állandósult a politikai feszültség a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. (Mol Rt.) körül, kománykörökből időről időre személycserékről szóló híresztelések szivárognak ki. A cég igazgatósága és menedzsmentje ellentmondásba keveredett az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjével, s közben maga a miniszter is politikai vákuumba került. Ugyanakkor az olajipari monopolcég idei első negyedévi mutatói lenyűgözőek: a 12,9 milliárd forintos üzleti eredmény másfélszerese a tavalyi hasonló időszakénak.

Pál László a helyén marad! – állította Suchman Tamás elmúlt hétvégi sajtókonferenciáján. Az állami tulajdonost a Mol Rt. közgyűlésében képviselő tárca nélküli miniszter ezzel cáfolta a napilapok azon feltételezését, miszerint a soros május 29-i közgyűlésen az exminiszter cégelnököt felmentik tisztéből.

A személycsere megszellőztetése óta megjelent nyilatkozatokból az hámozható ki, hogy továbbra is feszült a viszony a cég vezérkara és az ipari miniszter között. Dunai Imre február és március fordulóján egy kormányközi bizottsági jegyzőkönyv aláírásával mintegy nyugtázta, hogy az orosz gázszállító mamutcég a jövőben egy orosz menedzsment által irányított magyar-orosz vegyes céget (Panrusgaz Rt.) iktat a magyar gázimport lebonyolításába. Az oroszok törekvése áprilisban világossá vált: a nevezett leánycég segítségével megszerezni a dunántúli gáz-nagykereskedelmi piacot a Moltól a Gazprom orosz gázipari birodalom számára. (Figyelő, 1996/18. szám) Az elképzelések napvilágra kerülése óta az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium (IKM) egy, a lapunkhoz eljuttatott közleményben tudatta álláspontját: a Mol Rt. maga mondott le egy kedvező gázszállításra szóló opciós jogról. Azóta a Mol Rt. sajtóirodája is eljuttatott egy közleményt a Figyelőhöz (lásd e számunk 57. oldalán), amelyben cáfolja az IKM minden korábbi cáfolatát. A jelek szerint Dunai miniszter és Pál exminiszter különmérkőzésbe kezdett egymással. A közleményekből kiviláglik: a napokban megjelent, s a tökéletes együttműködésről szóló szűkszavú nyilatkozataik puszta udvariasságnak tekinthetők.

A gázipari piacszerzési küzdelemben a Figyelő információi szerint a Mol Rt. igazgatósági tagjai közül Györke Sándor és Doleschall Sándor egyengetik az oroszok útját, az ÁPV Rt. elnökének, Szokai Imrének hallgatólagos segítségével. A Pálról felröppenő híresztelések értelmezésekor akár arra is lehet következtetni, hogy túlságosan keményen ellenáll a Gazprom-terveknek, de akár az is felmerülhet: nem teremtett kellő hátteret a tervek gyors valóra váltásához.

Az IKM vezetői folyamatosan azt hangoztatják: a Panrusgaz Rt. színre lépése azért sem problematikus, mert ez a cég a magyar gázimport fejében magyar áruexportot szervez az orosz piacra. Valójában a részvénytársaság orosz vezetői február végén – jegyzőkönyvben is rögzítve – világosan a magyar tárgyalófelek tudtára adták: eszük ágában sincs áruellentétellel foglalkozni, fizessünk a gázért, és kész.

A Pál menesztéséről szóló híresztelés egyik magyarázata lehet, hogy a hírlapírók megszerezték a közgyűlési menetrendet, amelyben szerepelnek személyi döntések. A Mol Rt. igazgatósági tagjai közül egy személy elhunyt, egy másik pedig tartós külföldi munkája miatt távozik a testületből – őket mindenképpen pótolni kell. A Figyelő úgy tudja, hogy kormánykörökben a nyár derekára időzített rendkívüli közgyűlésen nyúltak volna hozzá a vezérigazgatóhoz.

A soros közgyűlésére készülő olaj- és gázipari óriás háza táján Pál elnöklete alatt mozgalmassá vált az élet. Az új igazgatósági elnök elérte, hogy szabályozott zsűrizési eljárásban döntenek minden beszállítói megrendelésről és jótékony célú támogatásról. Parlamenti kormánypárti forrás szerint a Mol Rt. az utóbbi időben talán nem volt elég bőkezű, vagy túlzottan óvatos lehetett néhány megrendelés esetében. A feszültségforrás kutatása közben arról a feltevésről is lehet hallani, hogy a cég küszöbön álló, középtávú struktúra-átalakítási programjában kedvezőtlenül érintett csoportok ingatták meg a felsővezetők pozícióját. (A tervek szerint egyszerűsítenék az egyes üzemek és a cég centruma közötti kapcsolatrendszert.)

A kormány és a Mol Rt. közötti összeütközések egyike a nevezetes Kőolajkutató-ügy. A kabinet legújabb terve szerint együtt kell meghirdetni eladásra az ÁPV Rt. portfóliójában lévő szolnoki Kőolajkutató Rt. és a Mol-tulajdon Rotary Rt. részvénycsomagjait. Értesüléseink szerint a Mol Rt. vezetői már ismertették a kormánnyal a maguk álláspontját: az állam megengedheti magának, hogy egyik cégének eladásakor háttérbe szorítsa az üzleti szempontokat a szociális és foglalkoztatási érdekek javára, a Mol viszont gazdasági társaságként az üzleti követelmények alapján kell, hogy eljárjon. Ergo: ha az állam egyszerre válna meg a Kőolajkutató és a Rotary részvényeitől, akkor előbb vegye meg a Rotaryt a Mol Rt.-től.

Az utóbbi napokban váltakozva hangzottak el Pál, Suchman és Dunai – a tisztánlátást cseppet sem segítő – nyilatkozatai. A Mol Rt. körüli vita kiterjedtsége arra utal, hogy nem a hármuk közötti küzdelem eredménye, hanem a miniszterelnök döntése tesz majd pontot az egyre ellentmondásosabb história végére.

Pál László, a Mol Rt. 54 éves jelenlegi elnöke jártas az energetikában: három évtizede Moszkvában villamosmérnöki és számítástechnikai diplomát kapott, 1987-ben az Egyesült Államok energetikai szakmai USIA-ösztöndíjasa volt. Három év szárnypróbálgatás (Villamosipari Kutató Intézet, 1966-69.) után húsz évig az OMFB ranglétráján haladt előre. Először 1989-ben vállalt kormányzati megbízatást: a Németh-kormány távozásáig ipari államtitkár volt. 1990 óta már a második parlamenti ciklusát tölti a szocialisták frakciójában. Két évvel ezelőtt Horn Gyula az ipari és kereskedelmi bársonyszéket adta neki kormányában, ám tavaly visszavette tőle a tárcát. Pál László szűk egy éve a Mol Rt. igazgatóságának elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik