Gazdaság

AGRÁR-ÉPÍTÉSI TÁMOGATÁS – Felire-harmadára

Az agrártárca április 6-án leállította a mezőgazdasági építési támogatási pályázatok elfogadását, mert kimerült az éves keret. Az e hét eleji összesítés alapján mintegy 6100 beruházás-támogatási igény érkezett be – háromszorosa a tervezettnek. A támogatási szintet valószínűleg legalább a felére csökkentik.

Az állami támogatás mértékét 60 százalékról 20-30 százalékra kell mérsékelni – nyilatkozta Lakos László, az agrártárca vezetője. A jogszabályok módot adnak arra, hogy ha a tervezettnél sokkal több az igény, mérsékeljék a támogatási szintet. Amint azt Szöllősi Endrétől, a Földművelési Minisztérium (FM) főosztályvezetőjétől megtudtuk: a pályázóknak nyilatkozniuk kell majd, hogy a csökkentett támogatási mértékkel is vállalják-e a beruházást. Információink szerint aki a kisebb támogatás mellett is kitart, 30 százalékos kamattámogatást kaphat.

Egyelőre csak az építési támogatás csökkent, változatlanul igényelhető viszont a gép- és az ültetvénytámogatás. A tárca illetékese sem tagadta azonban, hogy a kis keretek miatt az építési mellett más támogatásokat is veszély fenyeget. Az idén növelt géptámogatási keret a tavalyi szinthez elegendő, de a forgalom alapján több lesz az igény. Több országgyűlési képviselő is előrevetítette, hogy májusra az exporttámogatási keret is elfogy. Bár a tárca ígéretet kapott arra, hogy a tavalyi determinációk rendezésére 6-8 milliárdot kihasítanak számára a privatizációs többletbevételből, ez valószínűleg nem lesz elég: az agrártámogatások ügyét várhatóan a pótköltségvetésben, év közben kell majd rendezni.

A tárca idei támogatási rendszere mindössze néhány hétig élt, hiszen az FM Értesítőben csupán február 29-én jelent meg a feltételeket tartalmazó közlemény – tették szóvá az Iparinövény Termelők Országos Választmányának múlt heti ülésén. A rövidre szabott határidőig lóhalálában készítették el a pályázatokat, amelyek egy része így valószínűleg nem lett teljes értékű.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára, Horváth Gábor szerint az agrárszféra és az élelmiszeripar támogatására az előző évről áthúzódó kötelezettségek miatt alig több mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre erre az esztendőre – ez reálértéken 30 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A főtitkár szerint a termelőket kár éri, ha a beruházást a támogatások híján nem tudják megvalósítani: szerződést kötöttek tervezésre, anyagok, berendezések vásárlására, amitől esetleg el kell állniuk. A szerződéses partnerek is kártérítési igényt támaszthatnak, a támogatáscsökkentés így számos céget akár csődbe is vihet.

Az idén egyébként a szakemberek szerint mintegy 40 milliárd forint invesztíció várható az agrárágazatban. Ehhez összesen 16,6 milliárd forint támogatási keretet különített el a költségvetés. Közvetlenül a mezőgazdasági beruházásokat 12,1 milliárd, a tenyésztésfejlesztést 2 milliárd, az integrációt 1,5 milliárd, a szövetkezeti üzletrészek visszavásárlását pedig 1 milliárd forint segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik