Élet-Stílus

Budapesten mutatják be a boraikat, akik feltalálták a bort

Spar
Spar

A georgiaiak — mármint nem az USA déli részén, hanem a Fekete-tenger keleti végénél, a Kaukázus mellett élők, akik maguk kérik, hogy így hívjuk őket, és hanyagoljuk a számukra terhes jelentésű Grúziát — úgy tartják, elődeik, azon a területen kísérletezték ki először a bort. Erről Krisztus előtt 6000 évvel származó leletek tanúskodnak, úgyhogy nehéz és szükségtelen is volna vitatkozni velük.

A borkészítés hagyományát azóta is őrzik annak bölcsőjében, és még a szovjet tagköztársaságként eltöltött csaknem teljes évszázad és a kombinátok sem tudták összetörni az edényeket. Igen, edényeket, és nem hordókat vagy tartályokat: az erjedés ugyanis viasszal vagy zsírral kitapasztott, majd a földbe ásott agyagedényekben, a kvevrikben ment végbe. Ezek mérete a kétliterestől a több ezer literesig terjedt, és az 5-6 hónapos erjesztés után a tárolásra és szállításra is remekül alkalmas volt. Utóbbiakra azóta jobbat is kitalált az emberiség, de a georgiai borkészítők egy része készítéskor ma is ragaszkodik hozzá.

SPAR

Hagyományosan az edényekbe nem csak a must, de a szőlő héja, szára és magjai is bekerültek, így lett belőle olajos-opálos kinézetű, a modern ipari bornál több szinttel rétegzettebb, sűrűbb és naturálisabb élményt nyújtó ital – mindez hatezer évvel azelőtt. Ezeket a borokat nálunk narancsbornak, a világban és Georgiában egyaránt inkább borostyánbornak hívják és az utóbbi időben egyre népszerűbbek.

Számosan vannak, akik rendületlenül ezen irányzat és a minimális vagy zéró beavatkozás hívei, és persze jelen van a modern, hordós vagy tartályos borkészítés is, amibe a több száz, az évezredek során a Kaukázus által védve és a Fekete-tengeri levegőtől hűtve nemesített helyi fajta visz nagyon gazdag színeket, fehértől a vörösig, száraztól az édesig.

Az ország borkészítői lesznek az idei, szokás szerint a SPAR főtámogatásával zajló Budapest Borfesztivál díszvendégei. Őket és a fesztivál látogatóit Petzold Attila borszakértő kalauzolja majd szeptember 12. és 15. között, a Budavári Palotában napi egy mesterkurzussal, ezek csütörtöktől szombatig 18:45-kor, vasárnap 16:45-kor kezdődnek a Halászó gyerekek teraszán. De az itt bemutatkozó borok — öt különböző borászat nedűi — minden nap a mesterkurzus nélkül is kóstolhatók 16 és 22 óra között a díszvendégnek és hagyományainak kijáró 1-es standon. Passzolni fog hozzájuk a georgiai étterem kitelepülése, akik az ország zöldségkrémekben, húsokban és lepényekben gazdag konyháját mutatják be.

Hazai borászatok válogatott boraival, kiemelkedő gasztronómiai kínálattal és színes kulturális forgataggal vár Magyarország egyik legszebb történelmi helyszínén, a Budavári Palotában szeptember 12. és 15. között a 33. Budapest Borfesztivál!

SPAR

A SPAR Magyarország szakértők által válogatott kínálatában olyan borok és pezsgők szerepelnek, amelyeket akár hétköznapokon, akár ünnepek alkalmával is nagy élményt jelentenek a borkedvelő közönségnek. Az idei borfesztiválon ízelítőt kaphatsz a SPAR és

INTERSPAR áruházak széles borválasztékából. A SPAR standján válogatott borokat, pezsgőt, gyümölcsbort, borkoktélt, sőt, a kínálatukban idén újdonságként megjelenő alkoholmentes bort is kóstolhatsz.

Bővebb információt itt találsz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik