Élet-Stílus

Amit nem valósíthatunk meg reális életünkben, azt megvalósítják az álmok

Getty Images
Getty Images
A kutatókat és mindenki mást is régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy valójában mi is az álom? Miért álmodunk, mit jelentenek a visszatérő álmok, a rémálmok, és miért éppen azt álmodjuk, amit.

Az álom nem más, mint képek, gondolatok, hangok és érzelmek összessége, amely az agyon fut át alvás közben. Az álmok tartalmának megismerésével és jelentésük megértésével Sigmund Freud kezdett elsők között foglalkozni. Az 1900-as Álomfejtés című könyvében fejtette ki nézeteit arról, hogy az álomképek tudattalan tartalmakat szimbolizálnak, és ezek értelmezése révén feltárhatóvá válik a személyiséget mozgató tudattalan dinamika, vagyis az álom értelmezhető.

Vágyak

Az osztrák neurológus és pszichiáter szerint az álom mindig vágyteljesítés, de tudattalan vágyaké, vagyis olyan késztetéseké, amiket önmagunknak sem merünk bevallani. Ezeket a vágyakat a tudat elfojtja, és a tudattalanba szorítja. Ezek azonban annak ellenére, hogy nem tudatosulnak, nem szűnnek meg létezni, és arra törekszenek, hogy kielégüljenek. A vágy minden esetben olyan lelki energiát jelent, amely nyugtalanítja, feszültséggel tölti el a “lelki szerkezetet”, ahogyan Freud nevezi. Ha az energiaszint túl nagy, a lélek fájdalommal telik meg, a vágyat tehát valamilyen módon ki kell elégíteni és levezetni az energiáját.

Freud úgy véli, azért van szükség a cenzorra, mert elfojtott impulzusaink nyílt megjelenése bűntudatot és szorongást keltene.

Álom vs. ébrenlét

Az azonban vitatott kérdés, hogy az álombéli pszichés tevékenység milyen viszonyban áll az ébrenléttel. Az álomelméleteknek Freud szerint három típusa létezik:

  • Az álomban folytatódik az ébrenlét szellemi tevékenysége.
  • Az álomban csökken a szellemi tevékenység, az összefüggések meglazulnak.
  • Az álomban olyan lelki tevékenység vagy teljesítmény érhető tetten, amely éber állapotban nem, vagy csak ritkán jelentkezik.

Ma már sokan foglalkoznak álomfejtéssel, számos álmoskönyv létezik; sőt, létezik az álomkutatással foglalkozó tudomány is, az onirológia.

Egy 1942-es Színházi magazin szerint a lélekelemző tudomány kilencféle alapálmot különböztet meg.

1. VISSZATÉRŐ ÁLMOK: A visszatérő álmok mindig valamilyen makacs, cselekvő szándékot jellemeznek. A lap szerint, akinek visszatérő álmai vannak, az rendszerint reális életében is makacs, konok egyéniség. Egy másik jellemzés szerint a visszatérő álmok általában megoldatlan konfliktusokat, feszültséget keltő eseményeket, tapasztalásokat jeleznek az életünkben.

2. LIDÉRCES ÁLMOK: Legfőbb okuk a félelem, amelyet meg kell próbálni kikutatni, hogy rájöjjön az ember, mi az, ami még álomországba is követi. Egy másik tézis szerint a félelem mellett oka a szorongás és a negatív érzelmek. Ha a rémálmok stresszel járnak, és zavarják a hétköznapi tevékenységeket, munkavégzést, célszerű az orvossal konzultálni. Az ok tisztázása segíti a kezelés meghatározását.

3. VÁGYÁLMOK: Amit nem valósíthatunk meg reális életünkben, azt megvalósítják az álmok. Ezt a tézist vallotta Freud is. Egy másik nézet szerint az erotikus álmok is ide tartoznak, amelyek a hajnali órákban szinte mindenkinél előfordulhatnak.

4. SZENVEDŐ ÁLMOK: Nem tévesztendők össze a lidérces álmokkal. Inkább nevezhetők küzdelmes álmoknak, amelyek rendszerint nagy feladatok (vizsga, érettségi, premier stb.) előtt nehezednek az éjszakánkra.

5. REPÜLŐ ÁLMOK: Kivel nem történt még meg álmában az, hogy egyetlen mozdulattal ellökte magát a földtől vagy egy mélység fölött tátongó sziklacsúcstól, és repült könnyedén és győzedelmesen? A lap szerint a nagyratörő emberek álma ez. Tudósok, poéták, nagy gondolkodók és elnyomott, meg nem értett, földhözragadt embereké.

6. ZUHANÓ ÁLMOK: Formájában pontosan ellenkezője a repülő álomnak. Lényegében pesszimista álom. Csüggedt, letört, elgyötört és lemondó emberek zuhannak le álmukban a toronyból, az ablakból stb.

7. UTAZÓ ÁLMOK: Az álomban történő helyváltoztatás minden esetben az életben bekövetkező helyváltoztatás vágyát jelenti.

8. MŰVÉSZÁLMOK: Ilyennek nevezzük azokat, amelyekben az álmodó maga végez valamilyen művészi munkát. Természetesen csak álmában.

9. KÍNOS ÁLMOK: Kínos álom például az, ha valaki egy előkelő estélyen jelenik meg, amelyen egy számára nagyon fontos embernek akarják bemutatni, ám minden jószándéka és igyekezete ellenére állandóan félszeg, nevetséges és kellemetlen helyzetbe kerül. A lap szerint a gőgös, öntelt embereknek vannak gyakran kínos álmai. A lelket nem lehet becsapni, megtéveszteni. A lélek az álom fegyverével nemcsak jellemez, hanem kritizál is.

Összességében elmondhatjuk, hogy érdemes megfigyelni, leírni az álmainkat, és foglalkozni azokkal az érzésekkel, érzelmekkel is, amelyeket az álombeli történések keltenek bennünk.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik