Élet-Stílus

Vulkanikus arany érlelődött egy agárdi hordóban

Szmodits Balázs
Szmodits Balázs
Tibor utálta a pálinkát. László szintén. Mit csinál ilyenkor két férfi? Főz egy olyan pálinkát, amit mindketten szeretnek. És ha már jól sikerült, akkor azt meg kell mutatni másoknak is. És mivel másoknak is ízlett, kell mögé egy vállalkozás. Röviden ez az Agárdi Pálinka története, akiknél idén már nemcsak pálinkát kóstolhatunk, hanem egy különleges, vulkanikus brandyt és gint is.

A borról mindig szépeket mondanak, a pálinkáról is lehet, ehhez elég meghallgatni Vértes Tibort. Még az is megkóstolja a pálinkát, aki előtte a szagától is kifutott volna a szobából.

Ha valaki azt mondta volna, idestova harminc éve, hogy én pálinkafőző leszek, kiröhögöm. Nem szerettem, csupa rossz minőséget ittam. A változás akkor következett be, mikor egyszer egy igazán jót kóstoltam. Na, ott megváltozott valami.

– Vértes Tibor először kicsiben kezdte, autodidakta módon tanulta ki a pálinkafőzést, igaz, először nem itthon, hanem Ausztriában. Egy középiskolai osztálytalálkozót követően egykori padtársának, Szabó Lászlónak is megmutatta főztjét. Lényegében innen indult a történet, mindennek több mint húsz éve. Az Agárdi Pálinka azóta az ország egyik legismertebb brandjévé nőtte ki magát. Tiboré a szakmai rész, ő a pálinkamester, László pedig a kereskedelmi részt viszi.

Akár egy házasság

Nemcsak az ő kettősük működik nagyon jól, hanem az Agárdi legújabb büszkesége a 2Vulkán XO Brandy. A több mint 10 évig érlelt borpárlat két vulkanikus borvidéken, a Somlón és Tokajban termelt furmint borból készült.

Olyan ez a brandy, mint egy házasság. Idő kellett, míg összeérnek. Pedig féltem, hogy a fa nagyon átveszi majd az ízt, már ki akartam venni az italt a hordóból, de meggyőztek, hagyni kell még őket küzdeni. És bevált, egyik sem győzte le a másikat, megérték egymást.

– A tölgyfahordóban töltött évek alatt kialakult komplex és ásványos ízvilágával a 2Vulkán XO Brandy azonnal magával ragadja az ínyenceket: enyhén karamellás ízvilág és szemet gyönyörködtető arany szín.

Szmodits Balázs

A Brandy legfiatalabb komponense tíz éves, a legidősebb pedig tizennégy, nem tartalmaz hozzáadott színezéket, ez az sötét aranyszín a hordóból jött ki. Igazi gasztro ínyencség, ugyanis mindössze kétezer palack készült belőle.

A másik idei különlegesség az amforában érlelt szűretlen Agárdi Amphora Gin. Az opálos ital az alapoktól újraépített recept alapján készült, citrusféléket és szárított virágokat tartalmaz, a lepárlást pedig néhány hónapos amfora érlelés követte, majd szűretlenül került a pálinkák esetében már jól ismert kerámia palackba.

Szmodits Balázs

Ha már szóba került az amfora, Tiborék szinte az egyetlenek, akik nemcsak hordóban és rozsdamentes tartályban érlelnek pálinkát, hanem amforában, azaz agyagedényben. Az agyag amforában történő érlelés különleges textúrát kölcsönöz a pálinkáknak, miközben megőrzi azok gyümölcsös jellegét. Idén három új taggal bővült Amphora család: cigánymeggy, Irsai Olivér és kajszibarack ízekkel. Utóbbi esetében dől el minden, már ami a szakmát illeti: Vértes Tibor szerint onnan tudni, hogy valaki érti a szakmáját, ha kajszibarackból jó pálinkát főz.

Az Agárdi csak fajtiszta gyümölcsből készíti a pálinkáit, italaik valóban kuriózumnak számítanak, orrnak és a garatnak egyaránt.

Szmodits Balázs

A prémium szegmensben elhelyezkedő új termékek limitált mennyiségben készült egyedi alkotások, amelyek fine dining éttermekben, prémium bárokban és minőségi ital szaküzletekben érhetőek el október 1-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik