Élet-Stílus

Ebben a 19 amerikai államban továbbra is házasodhatnak az unokatestvérek

Az ilyen kapcsolatokból születő gyerekek súlyos egégszségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

Még ma is van 19 olyan állam az Egyesült Államokban, ahol engedélyezik a házasságot az első unokatestvérek között – írja a Daily Mail.

Ezek név szerint: Alabama, Alaszka, Kalifornia, Colorado, Connecticut, Columbia körzet, Florida, Georgia, Hawaii, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Észak-Karolina, Rhode Island, Dél-Karolina, Tennessee, Vermont és Virginia.

Vannak speciális esetek, Arizonában például akkor engedélyezik, ha a pár tagjai elmúltak 65 évesek, és már nem tudnak gyermeket nemzeni.

Az ilyen házasságokat annak ellenére nem tiltják, hogy egy sereg kutatás mutatott már rá, hogy a vér szerinti unokatestvérektől született gyerekek milyen káros egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

Náluk öt százalékkal magasabb a gyermekkori halálozások aránya, sokkal gyakoribban fordulnak elő a szív- és tüdőbajok, nagyobb eséllyel alakul ki náluk a skizofrénia. Ezeken kívül az első unokatestvérektől születő gyerekeknél megnő a vakság és végtagfejlődési rendellenességek kockázata is.

Bár 19 államban engedélyezik, az amerikaiak mindössze 0,2 százaléka él ilyen kapcsolatban, azaz nagyjából 250 ezren.

Magyarországon tiltott az ilyesfajta házasság, de azért van rá példa.

A lap megjegyzi, hogy a közeli hozzátartozók közötti házasság vagy gyermeknemzés viszonylag gyakori Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Nyugat-Ázsia egyes részein, ahol a házasságkötők nagyjából 20-50 százaléka rokon.

Alan Bittles ausztrál genetikai szakértő azt állítja, hogy a világ népességének több mint 10 százaléka vagy ilyen házasságban él, vagy a szülei voltak rokonok, de a professzor szerint ez egy jócskán alábecsült szám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik