Élet-Stílus

Közel 70 millió forintnyi pénzt szórt el az exbankvezér sztriptízbárokban, majd üzleti kiadásként számolt el vele

BrianAJackson / Getty Images (illusztráció)
BrianAJackson / Getty Images (illusztráció)
Pedig korábban még az év bankára díjat is megkapta Svájcban.

Pierin Vincenz, a csalás miatt bíróság elé járuló egykori svájci banki vezérigazgató, azt állítja, hogy az a 200 ezer svájci frank (68,8 millió forint), melyet sztriptízbárokban költött el, jogszerű üzleti kiadás volt – közölte a Reuters. Vincenz, aki korábban a Raiffeisen svájci leányvállalatának vezetőjeként egyszer még az „év bankára” díjat is elnyerte, nem csak a sztriptízbárokban elvert pénzről vélekedett így a bíróságon, hanem azt is bevallotta:

volt, hogy üzleti költségként számolt el egy 700 frankos (240 ezer forintos) vacsorával végződő Tinder-randit, mert közben azon gondolkodott, felvegye-e ingatlanosnak a randipartnerét.

Egy céges költségen finanszírozott ausztráliai utat pedig azzal magyarázott, hogy ki akarta próbálni az ország bankautomatáit.

Az évtizedek óta legnagyobb visszhangot kiváltó svájci vállalati bűncselekményeket vizsgáló perben felhozott vádak többségét ráadásul a Raiffeisen vezetőjeként követte el. A per, amelyet az ügy iránti nagy érdeklődés miatt egy bírósági épületből a zürichi Volkshaus színházba helyeztek át, ezekről a vállalati költségszámlákkal való állítólagos visszaélésekről szól.

Az ügyészek szerint Vincenz, aki minden vádat tagad, több mint félmillió svájci frank (172 millió forint) értékben nyújtott be nem megfelelő kiadásokat, ami hűtlen kezelésnek minősül. A számlák között állítólag volt egy közel 4 ezer frankos (1,4 millió forintos) tétel is, melyet egy zürichi ötcsillagos hotel egyik szobájának a javítására fizetett ki, miután a férfi egy „hatalmasat veszekedett” egy sztriptíztáncosnővel, akivel korábban randevúzott.

Állítólag azt a közel 27 ezer frankot (9,3 millió forintot) is üzleti költségként akarta elszámolni, amit egy magánrepülőgépért fizetett, amivel Mallorcába utazott egy főzőklubos kirándulásra.

Az ügy középpontjában elsősorban azok az érdekellentétek állnak, amelyek több olyan cég közötti ügyletekkel kapcsolatban merültek fel, amelyekben Vincenz és egy másik vádlott is részt vett. Mindkét férfit hamisítással is vádolják.

Öt másik vádlottat versenyellenes magatartással és bűnrészességgel vádolnak a vállalati ügyletekben, amelyeken keresztül az ügyészek szerint milliókat kerestek. Mindnyájan tagadják a vádakat.

Az első, végül kedden megrendezett tárgyalási nap főleg Vincenz vallomásáról szólt, miután a bíró elutasította az ügyvédek azon kéréseit, hogy halasszák el a tárgyalást vagy vizsgálják felül a vádakat. Az egykori bankvezért azt állította: újra megnézték a számlákat az ügyvédjével, és találtak köztük olyat (például a szállodai balhé után keletkezőt), melyet csak tévedésből számoltak el üzleti költségként, de az általa benyújtott számlák nagyrészt valóban üzleti költség volt.

Azonban volt, amiből nem engedett:

Ami a bárokban és éjszakai klubokban tett látogatásokat illeti, teljes mértékben kiállok amellett, hogy ezeket üzleti okok indokolták

– mondta, majd hozzátette, vannak olyan számlák, amelyek üzleti utak kapcsán keletkező magánjellegű kiadások voltak, de ezeket is nagyrészt az üzleti tevékenysége indokolta.

Védekezése fontos eleme volt továbbá, hogy azért járt különböző eseményekre, melyeket aztán a bankjával akart finanszíroztatni, mert a Raiffeisentől azt a feladatot kapta, hogy fejlessze a bank jelenlétét és nyilvános profilját.

„Jól értem az állítását, hogy amikor egyedül ment el egy kabaréba, akkor kivétel nélkül üzletemberek voltak jelen, és minden meghívás a Raiffeisen üzleti érdekében történt?” – kérdezte erre az egyik bíró.

Az ügyészek összesen közel 70 millió svájci frankot (24 milliárd forintot) követelnek a hét vádlottól, valamint pénzbüntetést és egy kivételével mindegyikükre kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetést.

Az ügy még 2018-ban robbant ki, amikor az ország pénzügyi felügyeleti hatósága „súlyos hiányosságokat” talált a Raiffeisen Banknál. A felügyeleti szerv még 2017-ben szüntette meg a Vincenz elleni eljárást, miután a bankár lemondott a Raiffeisennél betöltött tisztségéről. Az ügyészek azonban nyomozást indítottak ellene, melynek folyományaként 2018-ban már egyszer letartóztatták. Akkor három és fél hónapig volt előzetes letartóztatásban.

A Raiffeisen nem kívánt nyilatkozni az ügyről azon túlmenően, hogy magánvádlóként vett részt a büntetőeljárásban. A vállalat emellett azt is közölte, hogy a korábban feltárt „súlyos hiányosságokat” azóta orvosolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik