Élet-Stílus

Túl jól védte a tizenegyeseket az iráni női válogatott kapusa, ezért megvádolták, hogy férfi

Talibjan Kosimov / Anadolu Agency via Getty Images
Talibjan Kosimov / Anadolu Agency via Getty Images
A kapus bravúrjának hála első alkalommal jutott ki az Ázsia-kupára az iráni női labdarúgó-válogatott. A sorsdöntő mérkőzésen vereséget szenvedő jordán válogatott szerint azonban az irániak hálóőre azért védett ilyen jól, mert valójában férfi.

Jordánia felháborodást váltott ki a futballközösségben, miután az ország azzal vádolt meg egy nemzetközi női játékost, hogy valójában férfi – írja a LADbible.

Az ország felszólította az Ázsiai Labdarúgó Szövetséget, hogy folytasson hivatalos vizsgálatot Irán női válogatottjának a kapusa, a fenti képen a szóban forgó mérkőzésen megörökített Zohreh Koudaei ellen, hogy megállapítsák a nemét – közölte az India Times.

A jordánoktól származó súlyos vádak azután merültek fel, hogy Irán a kapusuk bravúrjának köszönhetően 4-2-re legyőzte Jordániát egy büntetőpárbajban a 2022-es női Ázsia-kupa szeptemberi selejtezőjében.

A történelmi győzelemmel az iráni női válogatott első alkalommal kvalifikálta magát az Ázsia-kupára.

Úgy tűnik azonban, hogy Jordánia egyszerűen nem tudta túltenni magát a vereségen, a Jordán Labdarúgó Szövetség elnöke, Ali Bin Al-Husszein herceg ugyanis „nemi igazolási kérelmet” nyújtott be Koudaei ellen, és az erről szóló dokumentumot Twitteren is megosztotta.

Bár az nem derül ki, hogy a jordán szövetség milyen bizonyítékok alapján vádaskodik, de a herceg szerint nagyon komoly ügyről van szó.

Al-Husszein a beadványában azt írta, hogy bár a nemek ellenőrzése nem kötelező, van egy rendelkezés, amely lehetővé teszi számukra, hogy kérjék egy játékos nemének ellenőrzését.

A vádak mindkét országban címlapokra kerültek, de egyesek szerint Ali Bin Al-Husszein herceg csak azért csinálja az egészet, mert nem tudja kezelni a csapata vereségét.

Ami az iráni válogatottat illeti, ők gyorsan Zohreh Koudaei védelmére keltek. A csapat kiválasztásáért felelős Maryam Irandoost így nyilatkozott a Varzesh3 nevű iráni sportlapnak:

Az orvosi stáb alaposan megvizsgálta a válogatott minden egyes játékosát a hormonok szempontjából, hogy elkerüljük az ezzel kapcsolatos problémákat, ezért azt mondom minden szurkolónak, hogy ne aggódjon

– majd azzal folytatta, hogy idővesztegetés nélkül rendelkezésre bocsátanak minden olyan dokumentumot, amelyet az Ázsiai Labdarúgó-szövetség kér tőlük. Szerinte ezek a vádak csak ürügyet szolgáltatnak a jordán szövetségnek arra, hogy ne fogadják el az iráni női válogatott elleni vereségüket.

„A jordániai csapat nagy favoritként készült a selejtezőre, (…) és amikor kikaptak (…),  természetes volt, hogy hamis ürügyekkel enyhülést keressenek, és kibújjanak a kudarccal kapcsolatos felelősség alól.”

A Jordán Labdarúgó Szövetség elnöke nyílt levelében azt állítja, hogy Iránnak „történelme van a nemi kérdésekkel és a doppinggal kapcsolatban is”. Ennek az állításnak van némi igazságalapja, 2015-ben például mi is beszámoltunk egy esetről, amikor az iráni női futsalcsapat színeiben nyolc férfi játékos is játszott egy mérkőzésen.

A néhány hónap múlva kezdődő női Ázsia-kupa miatt egyelőre nem világos, hogy az Ázsiai Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indít-e az ügyben.

Hihetetlen: férfiak játszottak az iráni női labdarúgó-válogatottban
Mit gondolnak az alábbi videóról? Elméletileg két női csapat kergeti a labdát. Fehérben az iráni válogatott, kékben Malajzia legjobbjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik