Élet-Stílus

Öt könyv a szexről, amit illik elolvasni

Magyar nyelvű könyveket ajánl párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozó szerzőnk azok számára, akik sokkal többet szeretnének tudni a szexről és bátran fejlesztik saját tudásukat gyakorlati és elméleti téren is.

Az emberi szexualitás nem készen kapott dolog, fejleszthető, tanulható és ma már rengeteg cikk, könyv, podcast áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy többet megtudjunk a témában. Az önfejlesztés legjobb módja az olvasás, és bár a szexben a tapasztalat is sokat dob a latba, mégis, a gyakorlat mellett az elméleti tudás is rendkívül fontos. Leginkább azért, hogy a tévhitekkel szembesüljön, ezek megakadályozzák a harmonikus szexuális életet. Az olvasás a témában azért is hasznos, mivel Magyarországon nincs egységes és jó minőségű szexuális felvilágosítás, így ha valaki sem a szüleitől nem mert kérdezni, sem pedig az iskolában nem volt téma a szex, és csak a barátokon, pornófilmeken keresztül tanult valamit a szexuális életről, pláne jót fog tenni az alábbi öt ajánlott könyv.

Így szexel Magyarország

Gyimesi Andrea és Kassai Tini 2011-ben adták ki Így szexel Magyarország című könyvüket, ami a több mint százezer fő bevonásával készült kutatásuk eredményeiről szól. Ebből a könyvből megtudható például az is, hogy a szexteszt szerint a kutatásban részt vevő férfiak 58%-ának volt korai magömlése, azok a férfiak pedig, akik az aktuális partnerrel élték át a korai magömlést, 36%-ban képviseltették magukat. A teszt nemcsak a szexuális diszfunkciókról szól, hanem például a megcsalás, féltékenység témákról is, a könyvben több olyan fejezet is van, ami a tévhiteket tisztázza, mint például annak a tévhitét, hogyha valaki nem utasítja el a partnerét, akkor a partnere soha nem fogja őt megcsalni. A könyv ugyan vaskos és rengeteg információt tartalmaz, de érdemes elolvasni, sokat megtudhatunk a magyar nők és férfiak szexuális viselkedéséről.

A gyönyör művészete

Az ismert szexológus, dr. Szilágyi Vilmos a nyolcvanas években volt igen aktív, akkor írta meg A gyönyör művészete című könyvét, ami máig páratlan a témában. Könyvében a kispénisz-komplexustól kezdve a magömlés visszatartásán át a női orgazmusig mindenről átfogóan ír, szinte egy teljes szexuális felvilágosítást kapunk, amit kiegészít némi párkapcsolati vonatkozás is. A szakember a nyitott házasságot hirdette, továbbá azt nézve, hogy akkoriban, a rendszerváltás előtt igencsak más volt a felfogás a homoszexualitásról vagy a prostitúcióról, óriási mérföldkőnek tekinthető a könyv, ami ha ma jelenne meg ugyanebben a formában, akkor is hiteles és pontos lenne.

Ahogy az igazi lányok

Dr. Irene Kassorla az igazi intimitás és a szerelem nyelvét tanítja az Ahogy az igazi lányok című könyvében. Az úgynevezett öröm folyamata programjának lényege, hogy segít megérteni azt, hogyha valami ott van a tudatalatti és a tudat szürke mezőjében, akkor engedjük kimozdulni, ne fojtsuk el, hagyjuk ezeket szabadon áramlani, beszéljünk erről, éljük meg, hiszen az ezekhez kapcsolódó bűntudat csökkenhet és megbékélhetünk magunkkal. A bűntudat szexuális zavart is eredményezhet, így tanítja meg a könyv azt is, hogyan férjünk hozzá a saját szexuális érzéseinkhez. Csak egy példa a könyvből, ami máris megragadja az első néhány oldalon a tekintetet:

És a csend és a távolság nő, mert a szeretkezés kötelező volt.

A pszichológus-szerző a saját praxisából vett eseteken keresztül segít tisztázni például azt is, hogy hogyan kommunikáljunk szex közben a szexről, hogyan adjunk visszajelzést a partnernek.

A testiségről őszintén

Született olyan magyar nyelvű könyv is a szexológia témájában, ami szintén eseteket mutat be és azokon keresztül vezet végig a férfi és a női szexualitás pszichológiájába, ez pedig dr. Rusz Edit klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus A testiségről őszintén című könyve. Az esetekből többet is megtudhatunk a párkapcsolati dinamikáról, arról, hogyan kerüljük el a kudarcélményeket, hogyan viselkedjünk a párkapcsolatban és mikor kellene segítséget kérnünk a problémáinkkal, szexuális gondjainkkal. A családi kapcsolatokról, az anya-lánya, apa-fia kapcsolatokról is szó esik, továbbá beleláthatunk abba is, milyen kérdések köré épülnek az egyéni terápiák, milyen lépésekkel lehet tökéletesíteni a szexuális kultúrát.

Erotikus masszázs

A sok-sok elméleti könyv mellé kimondottan hasznos, ha konkrét gyakorlati lépéseket is megtanulhatunk, és erre ma már a könyvpiacon számtalan lehetőség adódik. Az Erotikus masszázs című könyvet Charla Hathaway írta, a képekkel teli könyvből bárki megtanulhatja, hogyan kell érzékien simogatni egymást, hogyan ingerelje az erogén zónákat, és többek közt azt is, hogy időt kell szánni egymásra. A masszázs szó nem fedi le a valóságot, ez nem az a masszázs, amit a gyógyfürdőben adnak az asszonyok és szó szerint átgyúrják az egész hátat félóra alatt, hanem finom, érzéki simogatások, a test ébresztgetése, finom ingerlése. Minden korosztálynak hasznos, a megtanult mozdulatok az előjátékba beépíthetőek, ezzel is javíthatunk a szexuális kultúránkon.

Párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik