Élet-Stílus

Virtuális egyiptomi túrák és pikáns színházi előadás karantén idejére

Még mindig az otthonainkba vagyunk zárva, ám ez nem jelenti azt, hogy a szórakozási és kulturális lehetőségeink szűkre lennének szabva. Az internetnek és a digitalizációnak hála számos olyan program nyílik meg, amire eddig nem feltétlenül volt lehetőségünk, vagy nem is tudtunk róla. Hétről hétre igyekszünk összeszedni néhány olyan lehetőséget, ami segít átvészelni az előttünk álló időszakot.

Mesék és oktatási anyagok

  • A világ egyik legnagyobb oktatós oldala nemrég indult el magyarul. A Khan Academy nonprofit szervezetként ingyenes oktatást biztosít a a világon mindenkinek, legyen szó matematikáról vagy természettudományokról. Itt saját tempóban tanulhatnak a gyerekek, több ezer teszt, oktató videó közül lehet választani, de a gyerekeken kívül a tanárok is bőven találnak segítséget.
  • Farkaházi Réka minden hétköznap 16.30-tól élőben mesél a gyerekeknek Életmesék címen a Farkasházi Réka és Tintanyúl Facebook-oldalán, a videók ezen a linken visszanézhetőek.
  • A Minden Napra Egy Mese oldal Youtube csatornáján a Móra Ferenc Kiadó Népek meséi sorozatából naponta egy-egy neves előadó, színész olvas fel ismert és kevésbé ismert meséket. A szervezők fontosnak tartják, hogy a gyerekek már kiskorukban megértsék és megszeressék más népek kultúráját.
  • Nyugimese a Marie Claire magazinnal. A női magazin színészeket, szinkronszínészeket és kulturális nagyköveteket kért meg, hogy olvassanak fel egy-egy olyan történetet, ami szerintük segíthet egy kicsit kiszakadni néhány percre a valóságból. A Nyugimese podcast formájában elérhető a magazin oldalán,  illetve videsó formátumban visszanézhető a Marie Claire Youtube csatornáján.

Kikapcsolódás felnőtteknek

  • Erkélykoncert Újlipótvárosból: Móser Ádám minden nap 17:00 órától rövid, élő erkélykoncerttel jelentkezik. Zenéjében francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék, klezmer keverednek kísérleti, kortárs, szabadzenei elemekkel.
  • A komáromi Magyarock Dalszínház Youtube csatornáján több színházi felvétel is visszanézhető nagyon jó minőségben. Ebből most egyet, a Legénybúcsú című musical komédiát ajánljuk többek közt Miller Zoltán és Mészáros Árpád Zsolt főszereplésével. A humoros és pikáns történet a házasság és az agglegényélet közti különbségről és a kapcsolatok fontosságáról szól.

Házimozi: 29 éves vagyok, de anyám írja az önéletrajzom
A magyar filmekről sem érdemes megfeledkezni, az elmúlt évek terméseiből a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant ajánljuk most.
  • Yrsa Sigurðardóttir a magyar olvasók által már ismert és kedvelt író, aki a Gének című könyvével került be a skandináv krimiszerzők élvonalába. A történet középpontjában a skandináv krimikhez méltóan egy vérfagyasztó gyilkosság áll: Egy fiatal reykjavíki családanyát brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak, aminek tanúja lesz hétéves kislánya is. Oláh Andrea Könyvben utazom új podcastjában az Animus Kiadó felelős szerkesztőjével Marosi Lászlóval beszélget a könyvről, a skandináv krimikről és sok más érdekes dologról. A beszélgetés ezen a linken érhető el.
  • Bár elutazni most nem tudunk, és ki tudja, mikor lesz rá újra lehetőségünk, de a digitalizációnak hála már virtuálisan is be lehet barangolni Egyiptom híres régészeti lelőhelyeinek és múzeumainak egy részét. Ha valaki érdeklődik Egyiptom iránt, érdemes figyelni a Experience Egypt Facebook-oldalát, ugyanis több virtuális túrát tesznek elérhetővé, az egyik Menna sírját mutatja be. További túrák: Red Monastery, Tomb of Queen Meresankh III.

Főzési tippek és sportolás

  • Most egy kicsit hazabeszélünk, a Nosalty csapata elindította a #HÁZIMENZA nevű kezdeményezésüket. A Facebook-csoporthoz csatlakozók gyorsan, egy kattintásra jutnak hatékony főzési tippekhez és megoldásokhoz. Itt lehetőség van arra, hogy a csoport tagjai megoszthassák egymással, miből mit lehet kihozni, és egy kicsit tartsák a lelket egymásban.
  • Ha valaki szeretné kipróbálni a különböző jóga típusokat, most megteheti, ugyanis folytatódik az ingyenes Cosmo online jóga: dinamikus, yin-yang vagy stresszoldó jógák közül lehet választani. Az időpontok és az órák típusai a Cosmo Facebook-oldalán elérhetőek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik