Élet-Stílus

Ne higgye el, hogy ez csak az idős férfiak gondja: így ismerje fel a prosztatagyulladást

A prosztatagyulladás az 50 évnél fiatalabb férfiak esetében a leggyakoribb, az 50 évnél idősebbeknél pedig a harmadik leggyakoribb urológiai probléma

Ezt a változatos okokra visszavezethető, szerteágazó tünetekkel járó betegséget mind diagnosztizálni, mind kezelni megterhelő feladat a szakember, illetve a beteg számára is.

A nemzetközileg elfogadott és hazánkban is alkalmazott besorolás alapján a prosztatagyulladásokat különböző megjelenési formájuk alapján négy csoportba sorolhatjuk:

  • akut, bakteriális prosztatagyulladás
  • krónikus bakteriális gyulladás
  • krónikus kismedencei fájdalom szindróma
  • valamint a tünetmentes, véletlenül észlelt gyulladások csoportja

Az akut prosztatagyulladás lényegesen ritkább, így először nézzük meg azokat a tüneteket, melyek a prosztatagyulladás krónikus formáihoz társulnak:

  • fájdalmas vizeletürítés
  • gyenge vizeletsugár
  • maró érzés vizelés előtt, után és közben,
  • combokba, herékbe, hímvesszőbe sugárzó derék- és hátfájdalom
  • merevedési zavar és a fájdalmas magömlés

Az akut gyulladás heveny tünetekkel, fájdalommal, vizelési zavarokkal, lázzal, gyengeséggel és fejfájással jár.

Mi a megoldás?

A prosztata gyulladásos megbetegedését jellemzően antibiotikummal szokták kezelni, de a dózis attól függ, hogy akut, vagy krónikus gyulladásról beszélünk-e. Az akut megbetegedés esetében nagyobb dózisú antibiotikum szedését javasolják, 1-2 hetes időtartamig.

Krónikus prosztatagyulladásnál azonban akár több hónapig is szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Bár kórokozót nem mindig sikerül kimutatni, a terápiás gyakorlat szerint ilyenkor is szoktak antibiotikumot javasolni, melyhez a panaszok mielőbbi enyhítésére gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót is kap a beteg. Az eredményt leginkább a különböző készítmények kombinációi hozzák meg.

A szintetikus hatóanyagú gyógyszerek mellé, kiegészítő terápiaként, gyógynövényi készítmények széles választéka is rednelkezésre áll.

A quercetin például egy erős antioxidáns, aminek jótékony hatásai vannak. A quercetin megtalálható a sötétzöld leveles zöldségekben, a bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban is. Hatékonyan csökkenti a gyulladásokat, így krónikus prosztatagyulladásban is segíthet, illetve enyhítheti a medencetájéki fájdalmakat. Ugyancsak hasznosak lehetnek a rozspollen-kivonatok, valamint a prosztatagyulladásban és prosztatamegnagyobbodás esetén is rendkívül kedvelt tökmag különböző feldolgozási formáit, leginkább tökmagolajat tartalmazó termékek.

Tudta? Ezek az ételek felerősíthetik a prosztatagyulladás tüneteit!
Mivel jár a prosztatagyulladás? A prosztatagyulladás gyakori probléma a középkorú férfiak körében, diagnózisa és kezelése számos nehézséggel jár, és

Intimtorna

Bár sokan úgy gondolják, hogy az intimtorna csak nőknek való mozgásforma, ez azonban korántsem igaz. A férfiak számára ugyanúgy hasznos lehet, különösen jó hatásúak a gyakorlatok azok számára, akiknek merevedési zavaraik vannak.

Fontos tornáztatnunk a péniszünk tövét
Ellátogattunk Kriston Andrea intim tornájára, ahová nemcsak nők, hanem férfiak is járnak. Annak jártunk utána, hogy prosztata gondok esetén milyen módszerek segíthetnek a férfiaknak. 

A prosztatagyulladásban szenvedőknek kifejezetten ajánlott a gátizomtorna, mivel a medence izmainak megerősítése csökkentheti a fájdalmakat, enyhítheti a vizelési zavarokat, és nemcsak a merevedésre, de az ejakulációra is jótékonyan hat.

Szponzorált tartalom

Prosztatagyulladás tünetenyhítés ott, ahol a probléma van! A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszútávon is. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik