Élet-Stílus

Ha azt gondolod, hogy Szekszárd és környéke csak nyáron csodálatos, akkor hatalmasat tévedsz

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tél az egyik leghaszontalanabb évszak az egész évben. Erre persze megvan minden okunk, mivel a téli hónapokban jóval kevesebbet tudunk dolgozni a szabadban, de beszűkülnek a szórakozási lehetőségek is: nem lehet például strandolni  vagy biciklizni, de elég rizikós például a sátrazás is. Bár a tél tényleg nem a legkirándulósabb hónap, ennek ellenére vannak Magyarországon bőven olyan úti célok, amelyek a hideg évszakban legalább annyi élményt nyújtanak, mint nyáron. Az egyik ilyen hely meglepő módon Szekszárd és környéke, ahol olyan programokat találunk, amiket a család minden tagja élvezni tud.

Gemenc

A Szekszárd környékén fekvő gemenci vidék a Duna árterülete, mely 30 km hosszan húzódik a folyó mentén. A Duna szabályozása folytán kialakult terület igazán különleges élettérré változott.  Az elöntött területeken kis tavak jönnek létre, remek körülményeket biztosítva ezzel a halállománynak,  a buja aljnövényzet bő táplálékot és búvóhelyet ad az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. Nos, attól óvva intünk mindenkit, hogy télen, a hóban elinduljon a 30 kilométeres dombgerinc-túrára, de ez nem azt jelenti, hogy egy vastag kabátban, forró termosszal a táskánkban ne lehetne nagyot sétálni a környéken. A vidék télen is csodálatos, pláne, ha táj vastagon be van borítva hóval.

Szarvastehenek egy etetőhelynél közeli erdészetében. Fotó: Sóki Tamás / MTI

Szent István téri adventi vásár

A forralt bor pedig akkor esik a legjobban, ha előtte kirándultunk egy nagyot. A nem feltétlen aktív kikapcsolódásra remek lehetőséget nyújt a szekszárdi karácsonyi vásár, ami az ország egyik leghangulatosabb adventi eseménye. A főtér ekkor tele van árusokkal, akiktől nemcsak forralt bort, de forrócsokit, teát és egyéb felmelegítésre alkalmas innivalókat is lehet vásárolni. Az illatokról már nem is beszélve, akik a téli túra megéheztek, azok is találnak maguknak bőven portékát. A Szent István téren december 22-ig programok is várják a látogatókat, délelőtt 10-től este 7-ig karácsonyi koncertekkel, előadásokkal szórakoztatják az embereket.

Karácsony után?

De nem csak karácsonyi programokkal van tele Szekszárd. Egész télen nyitva tartanak múzeumok és éttermek, amik remek minőséggel szolgálnak a turistáknak. Szekszárd híres borvidékét nemcsak nyáron vagy ősszel lehet élvezni, hanem télen is. A díjnyertes borokról rengeteget lehet tanulni és persze meg is lehet kóstolni őket a szekszárdi Bormúzeumban, ahol sommelier segítségével megismerhetjük a szekszárdi Kadarkát, a Kékfrankost és Bikavért, mindezt egy személyes tárlatvezetésünk közben. Emellett Szekszárd belvárosában számos családbarát étterem található, ahol a gyerekek játszhatnak és szórakozhatnak, amíg a felnőttek beszélgetnek. Érdekes és különleges program lehet még a szekszárdi Baka Múzeum, ahol régi katonai ruhákat, fegyvereket, érméket, kitüntetéseket lehet megnézni. A kiállítási darabok egy magángyűjtemény részét képezik.

Téli országjáró

Utazd körbe az országot! A városokról szóló írásainkat itt találod. A projektet a Shell támogatta.

Kiemelt kép: H. Szabó Sándor/ MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik