Élet-Stílus

Szeged imádni való, mint egy vagány, mosolygós biciklis lány

Tudják, az a tüneményes szomszéd lány, akiben nincs semmi mű, és akinek a nevetése felderíti az egész környéket. Nem mintha meg kellene indokolni, de azért összeszedtünk néhány okot, amiért érdemes leruccanni Szegedre haverokkal, barátnőkkel, vagy némi romantikázásra.

Csoda építészet

Szeged talán leginkább szeretetre méltó tulajdonsága, hogy nincsen benne szemernyi rátartiság sem, és nem erőlködik, hogy másnak mutassa magát, mint ami. Miért is tenné, amikor ebben a városban teljes természetességgel simul egymás mellé a legjobb értelemben vett kisvárosi hangulat a legigényesebb polgári építészettel és a modernitással, mindezt úgy, hogy az egész városképből süt a délies lazaság. És persze az sem árt a hangulatnak, hogy a város tele van szebbnél szebb szecessziós épületekkel, márpedig a szecessziót, ezt az elegáns, de sosem túlzó, dekoratív, de nem csicsás stílust egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Érdemes nyitott szemmel járni az utcákat, mert az olyan építészeti csodák, mint a Reök-palota, amely egyébként kedves főhajtásként a tervezője, Magyar Ede nevét viselő téren áll, nem hivalkodók, viszont annál emlékezetesebbek.

Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Napfény és vízpart

Azt már az ókori civilizációk óta tudjuk, hogy az igazán klassz városokban feltétlenül van valamilyen vízpart, hogy tó, tenger vagy folyó, az már szinte mindegy is. Szeged ezen a fronton sem marad szégyenben, a Tisza olyan elevenen lüktető szíve a városnak, mint a Duna Budapestnek, a Szajna Párizsnak, és így tovább. Ráadásul Szegeden a vízpart nincsen olyan makacsul beépítve, mint a fővárosban a Duna-part, így a szegediek és a városba látogatók igazán kapcsolatban maradhatnak a vízzel, legyen szó folyóparti sétáról, kutyás programokról, napfürdőzésről, vagy éppen – hisz itt a strandszezon – némi pancsolásról. Mindehhez pedig jó sok napfény dukál, Szegeden pedig erre köztudomásúlag nemigen lehet panasz: a legnapfényesebb magyar városban a D-vitamin raktárak feltöltéséhez a vízpart és a zöld területek bőséggel szolgáltatnak lehetőséget, nem beszélve arról, hogy a Tiszának nem csak a partját lehet élvezni, hanem a vizét is, ha nem strandolással, akkor vízi sportokkal.

Kultúra és szórakozás

A fentiekből nyilvánvaló lehet, hogy Szegeden alapesetben sem nagyon lehet unatkozni, de ha mégis nagyon keresnénk a szervezett programokat, abban sincs hiány. A szinte minden hétre jutó kisebb kulturális és sportrendezvények mellett az olyan monstre eseményeket, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok, vagy Szegedi Ifjúsági Napok, aligha kell bárkinek bemutatni – ellenben ha az olvasó tervez részt venni bármelyiken, érdemes időben intézkedni a jegyekkel kapcsolatban.

Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Komolyzenei fronton egyébként is erős Szeged, itt működik az ország egyik legnagyobb szimfonikus zenekara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara is rendszeresen rendez klasszikus zenei versenyeket és koncerteket. A város egyik leghangulatosabb rendezvénye pedig már itt van a kertek alatt: május 17-én kezdődik a Szegedi Borfesztivál, aminél barátságosabb, emberközelibb, könnyedebb boros buli nem nagyon akad az egész országban.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik