Élet-Stílus

Károsíthatja a szemet az allergia

A szemszárazság tünetei nem teljesen egyértelműek, az allergia számos kínzó jele mellett az ember csak annyit érez, valami nincs rendben. Nem érdemes csendben tűrni, komolyabb baj is lehet belőle.

A legtöbb allergiás tünet kezdetben sok hasonlóságot mutat a megfázáskor tapasztalható panaszokkal, de nem kell hozzá komoly tapasztalat, hogy az ember maga is helyesen értelmezze a jeleket: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, bevörösödött, könnyező, viszkető szemek.

Ezeket nem maguk az allergének okozzák, hanem saját immunrendszerünk, amely tévesen veszélyes betolakodóként azonosít bizonyos teljesen ártalmatlan anyagokat, és eltúlzott reakcióba kezd.

Az allergia pontos kiváltó okát nem ismerjük, genetikai tényezők, környezetszennyezés, netán a túl steril környezet együttes hatását sejthetjük a háttérben. A lényeg, hogy komplex kezelést kíván, amelynek részét képezik a helyileg alkalmazott tünetenyhítő készítmények.

Koncentráljunk most a szemre, azon belül is az akár károsodást előidéző szemszárazságra.

A könny önvédelem

A látószervünkbe kerülő allergén anyagok gyulladást idéznek elő a kötőhártyában, ami a hajszálerek tágulatát eredményezi. Folyadék kerül a szövetekbe, és kialakul az allergiás kötőhártya-gyulladás.

Tünetei az égő, viszkető, kivörösödött és könnyező szemek, de ha a kötőhártya-gyulladás allergiás eredetű, akkor nem fertőz, és kevésbé fájdalmas, mint ha fertőzés váltotta volna ki.

Maga a könnyezés egyébként zavaró, de egyben hatékony önvédelmi reakció: a könny úgy próbálja kimosni az irritáló anyagokat a szemből, ahogy az egri nők öntötték nyakon forró vízzel a falra hágó törököt.

A szemszárazság

Nagyon gyakori, de kevésbé jól azonosítható tünet viszont a szemszárazság. Már csak azért is érdemes foglalkozni vele, mert hosszabb távon súlyosabb következményeket okozhat, a szaruhártya maradandó károsodásával járhat.

Az ember – főleg ha közben az allergia tucatnyi hatásával küzd – leginkább annyit érzékel, hogy valami nincs rendben a szemeivel: szúró, égető, idegentest érzés, irritáció, viszketés, gyakran kivörösödik, fáj, csíp és viszket. Sőt, megtévesztő módon még fokozott könnytermelés is jelezheti a szem kiszáradását.

Könnyfilm

Ha a száraz szem okát keressük, a szemgolyónk felszínét borító úgynevezett könnyfilmmel kell megismerkednünk: nevéből is adódóan vékony réteget képez a szemünkön. Pontosabban három réteget, ezek együtt védik a szemfelszínt a különböző fertőzésektől, biztosítják oxigén- és tápanyagellátását, illetve nedvesen tartják látószervünket.

Fontos, hogy a megfelelő, egyenletes könnyfilm hozzájárul a látás élességéhez is, minden pislogásnál újjáépül. Szemszárazság akkor jelentkezik, ha ez utóbbi nem történik meg tökéletesen, vagy a könnyfilm minősége, illetve mennyisége nem megfelelő.

A háttérben számtalan tényező állhat, az allergiás kötőhártya-gyulladás csak egy a sok közül, a legtöbb esetben az alapbetegség kezelésével szüntethető meg. Rendkívül gyakori egyébként, a lakosság 5-30 százaléka érintett, népbetegségnek is nevezhetjük.

Szemcsepp és orvos

Szemszárazságra recept nélkül kapható műkönnyek, szemcseppek állnak rendelkezésre, külön kaphatók allergia esetén használandó szerek. Ezek általában antihisztamint tartalmaznak, a „nedvesítés” mellett csökkentik a vérbőséget, a viszketést, azaz magát az okot próbálják megszüntetni.

A szemszárazságot nagyon is ajánlott komolyan venni, és nem csak a szaruhártya fent említett esetleges károsodása miatt. A szemszárazság rontja a látásélességet, ezért mindennapi életünket is megnehezíti a vezetéstől az olvasásig, emellett lelki állapotunkra is hatással lehet.

Hosszabban fennálló allergiás tünetekkel pedig mindenképp forduljunk orvoshoz, mert a leghatékonyabb segítség bármilyen tünetre az időben megkezdett, szakember által előírt komplex kezelés.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik