Élet-Stílus

Milliók utálták az üzletvezetőt, aki nem szolgált ki színes bőrű fiatalokat, végül mindenki meglepődött

Főnökei gondolkodás nélkül kirúgták, miután a neten terjedni kezdett az esetről készült videó, és alig győztek elnézést kérni a vendégektől. A pánikszerűen meghozott gyors döntés azonban visszaütött. Most már a kirúgott dolgozótól kérnek bocsánatot.

A videó nagyon is ismerős volt. Több hasonlót is láthattunk már. Egy amerikai gyorsétterem dolgozója nem hajlandó kiszolgálni néhány színes bőrűt, és rendőrt hív rájuk. Csak azért, mert feketék, egy mondvacsinált indok mögé bújva. A hétköznapi rasszizmus átlagos megnyilvánulása. Majd jön a teljesen jogos felháborodás, az érintett cég bocsánatkérése, a kérdéses munkatárs azonnali kirúgása, és a fogadkozás, hogy ez soha többet nem fog megtörténni.

A Twitteren előző hét pénteken közzétett felvétel is ezt az utat járta be.

A videó, amit alig két nap alatt már több millióan néztek meg, a Minnesota állambeli Saint Paul városában készült, a Chipotle mexikói gyorsétteremlánc egyik vendéglőjében, és azt lehet látni, ahogy a pult mögött álló fehér nő közli öt fekete vendéggel, hogy csak akkor hajlandó őket kiszolgálni, ha előre kifizetik a számlát. Ami ott nem szokás.

Az öt fiatal mindegyike előkapta mobiltelefonját, és videózni kezdte a csütörtökön történtincidenst, és egyikük, a 21 éves Masud Ali a Twitter-oldalán gyorsan közzé is tett több felvételt. A mellé írt szövegben pedig értetlenkedve kérdezte, „egy hosszú munkanap után” miért nem ehet pár falatot „egy csapat jól szituált fiatal afroamerikai”.

„Nyugi, csak feketéket gyilkolunk” - nyugtatta az amerikai rendőr a megállított nőt
Miután a nő nem mert a telefonjáért nyúlni, attól tartva, hogy az egyenruhás a mozdulatot fenyegetésként értékeli, és lelövi.

Az első, mostanra már több mint 9,5 milliószor megnézett videón látni lehet, ahogy a menedzser mosolyogva közli a fiatalokkal, hogy előre kell fizetniük, mert „soha nincs nálatok pénz, amikor idejöttök”.

Nincs pénzünk? Ez rasszista

– hallani a fiataloktól, akik egyre vehemensebb kezdték el kritizálni, hogy milyen előítéletesen kezelik őket. Amit megerősített számukra, hogy egy közben rendelő fehér nőtől már kérte az üzletvezető, hogy előre fizesse ki a rendelt ételt.

Masud Ali a Star Tribune című lapnak nyilatkozva kijelentette, kétségtelen, hogy rasszizmus miatt nem akarták kiszolgálni őket.

Rasszistának hangzott, ahogy mondta, az rasszista volt

– közölte a lappal a férfi, aki azt kifogásolta, hogy az üzletvezető az iránt érdeklődött, hogy kap-e fizetést.

Ahogy a videó terjedni kezdett, Ali – akit barátaival együtt rendőrök kísértek ki az étteremből – egymás után kapta a támogató üzeneteket, amiben gratuláltak neki, amiért kiállt az igazáért, „nevetségesnek”, „undorítónak” és „hányingerkeltőnek” nevezve az esetet. És a nő, valamint csapatának kirúgását kezdték el követelni.

A Chipotle pedig pontosan így is járt el. Már másnap bejelentették, hogy azonnali hatállyal kirúgták a videón látható üzletvezetőt. Csapatának pedig kiképzést tartott arról, hogyan kezeljék az ilyen eseteket, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

Ali erre reagálva a Start Tribune-nak nyilatkozva csalódottságának adott hangot, hogy az üzletvezető csapata nem állt ki értük, és megkérdőjelezte, hogy a nő kirúgása, és a kiképzések változtatnak-e bármin. És kijelentette, nagyon nem örül annak, hogy tolvajnak nevezték.

Egy napra mind a 8000 Starbucks bezár
Május 29-én az összes amerikai egyesült államokbeli Starbucks zárva marad. Mindezt azután, hogy a cég kénytelen volt elnézést kérni, hogy egy

A hétvégére azonban már bizonyossá vált, hogy Ali nem igazán háborodhat fel olyan őszintén amiatt, hogy tolvajnak nevezik. A Twitteren többen is elkezdtek utánanézni, hogy ki is ő, és hamar kiderült, hogy nem egyszer megcsinálta már, hogy fizetés nélkül lépett le éttermekből, főleg a Chipotle-ből.

A fizetés nélküli vacsi mindig izgalmas. Nem fizetés nélkül ettünk, csak kölcsönvettük az ételt pár órára

– írta két Twitter-üzenetében. Egy másikban pedig aggodalmának ad hangot, hogy a Chipotle kezd rájönni arra, mit csinálnak, hozzátéve, hogy másik étteremben kellene próbálkozni.

Egy újabb bejegyzésében közölte, azt tervezi, hogy az Applebee egyik vendéglőjébe mennek, ahol annyit esznek, amennyit csak bírnak, 20 cent borravalót adnak a „kedves hölgynek”, majd fizetés nélkül lelépnek. Egy idei Twitter-üzenetében pedig azon röhögcsélt, hogy észre sem vette, hogy elvitt magával a Chipotle-ből egy Tabasco szószt.

Ezek után több amerikai lap, köztük a Star Tribune, akinek először nyilatkozott, valamint a Washington Post is megkereste Alit, hogy reagáljon ezekre a fejleményekre, de a férfi akkor már nem reagált, és Twitter-oldalán sem írt semmi újat péntek óta.

Hétfőn aztán a Chipotle bejelentette, hogy felajánlották a kirúgott Dominique Moran üzletvezetőnek, hogy visszaveszik az állásába.

A cég közölte, hogy az elmúlt napokban újravizsgálták az esetet, és annak fényében ajánlották fel a nőnek újra az állást. Egyben közölték, hogy

nyilvánosan elnézést kérünk az üzletvezetőnktől, hogy ilyen helyzetbe hoztuk.

Ekkor már Moran is megszólalt az ügyben. A nő a Star-Tribune-nek elmondta, hogy csak a csapatát akarta védeni, amikor előre kérte a pénzt a fekete fiataloktól, akik közül kettőt felismert egyik munkatársa, mert korábban fizetés nélkül távoztak.

Ta Nehisi Coates (Array)
Hatalmas szívás lenne, ha nem fehér, európai férfi lennék
190 centis fehér férfi vagyok, Európából. Különösebb problémám soha nem lesz az életben. És még felfogni is képtelen vagyok, mekkora szerencsém van. Elképzelni sem tudom, mennyivel nagyobb szívás lett volna az életem, ha cigánynak, feketének vagy nőnek születek.

Moran elmondása szerint az egész eset rendkívül rémisztő volt, ahogy egyszerre öt mobiltelefon vette minden egyes mozdulatát és mondatát. Miközben vele, a munkatársaival és a vendégekkel kiabáltak.

Megijedtem és pánikba estem. Nem tudtam, hogy mit csináljak, és ezért hívtam ki a rendőrséget

– tette hozzá a nő.

Moran azt is elmondta, még nem döntette el, hogy elfogadja-e a Chipotle ajánlatát, és vissza megy-e dolgozni a céghez.

A kiemelt képen Dominique Moran. Fotó: Twitter/Masud Ali

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik