Nagyvilág

„Nyugi, csak feketéket gyilkolunk” – nyugtatta az amerikai rendőr a megállított nőt

Miután a nő nem mert a telefonjáért nyúlni, attól tartva, hogy az egyenruhás a mozdulatot fenyegetésként értékeli, és lelövi.

Elrendelték egy rendőrnek a kirúgását az amerikai Georgia államban, miután egy közlekedési ellenőrzés közben közölte egy fehér nővel, hogy nem kell félnie tőle, mert ők csak feketéket szoktak agyonlőni – jelentette a helyi sajtó. A majdnem 30 éve rendőrként dolgozó Greg Abbott hadnagy kirúgásáról szóló bejelentéssel egy időben levélbe kérte nyugdíjazását.

A Cobb megyei rendőrségnél szolgáló férfi ellen azután kezdtek vizsgálatot, hogy nyilvánosságra került az esetet bemutató videó, amit járőrautójának fedélzeti kamerája rögzített. A Channel 2 Action News által megszerzett felvételen látni lehet, ahogy Abbot a félreállított autó utasával beszélget a lehúzott ablakon keresztül.

A videón hallani lehet, ahogy a nő közli a rendőrrel, hogy nem mer a telefonjáért nyúlni, mert attól tart, hogy le fogja lőni. „Túl sok videót láttam rendőrökről, ahogy…” kezdte a nő, amikor Abbot félbeszakította. A rendőr kijelentette, hogy „de ön nem fekete”, majd hozzátette:

„Emlékezzen csak vissza, mi csak feketéket gyilkolunk. Igen. Csak feketéket ölünk, igaz?”

A felvétel még 2016 július 10-én készült, pár nappal azután, hogy Minnesota államban egy rendőr megölte a 32 Philando Castile-t, miután a férfi a jogosítványáért és az autó dokumentumaiért nyúlt. A jelenetről Castile menyasszonya videót készített, amit közösségi oldalán osztott meg.

Agyonlőtte a rendőr az afroamerikai férfit - megrázó videó
A menyasszony mobiltelefonon élőben "közvetítette" az incidenst.

Abbot ügyvédje egy közleményben azzal védekezett, hogy a rendőr nem gondolta komolyan, amit mondott, és kijelentésével csak annyit akart elérni, hogy a nő együttműködő legyen. Az ügyvéd szerint a kontextusából kiragadt felvétel félrevezető, és azzal csak a feszültséget akarta oldani. A rendőrség belső vizsgálata pedig arra jutott, hogy Abbot szarkasztikus volt.

Miért ölnek meg ennyi feketét az amerikai rendőrök?
Több oka is van, amiből csak az egyik a rasszizmus. A másik viszont egy jellegzetesen amerikai, Európából nehezen érthető probléma. És még ott van a rendőrök egója is.

Cobb megye rendőrfőkapitánya, Mike Register azonban közölte, hogy ez nem lehet kifogás, és Abbott kijelentései „a kontextustól függetlenül is védhetetlenek és helytelenek voltak”. Register egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az eset miatt ki fogják rúgni Abbottot, aki azonban közben nyugdíjaztatását kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik