Élet-Stílus

A kézbe vett stresszoldás

Sokan még csak nem is sejtik, hogy a masszázs nem egyszerűen csak annyi, hogy a fájásokat kinyomkodja a testükből egy erős kezű ember, hanem sokkal több is lehet annál. Például segít ellazítani és feloldani a hétköznapi problémák okozta félelmeket, görcsöket. Egy jó masszázs után újult erővel vethetjük bele magunkat a gondok megoldásába. Dósa Nóra masszőrrel beszélgettünk.

Mik azok a külső jelek, amik alapján megállapítható valakiről, hogy ráférne egy masszázs, mert valószínűleg lelkileg nincs rendben?

A legtipikusabb pontok a nyaki és a vállrész. Ha valaki stresszes, akkor úgy jár-kel, úgy ül meg csinál bármit, hogy közben természetellenesen felhúzza a vállait. Vagy amikor valaki nagyon sokat tördeli az ujjait, ropogtatja a nyakát, az is eléggé árulkodó. És mindezt úgy, hogy észre sem veszi, mert ezek önkéntelen, kényszeres tartások, mozdulatok és cselekvések. Érzi az ember, hogy feszültség van benne, de nem tud vele mit kezdeni.

Az emberek tisztában vannak azzal, hogy a stressz részben oldható azzal, hogy a testből kimasszírozzák?

Van, aki igen, de meglepő módon sokan vannak azok is, akik tartanak a masszázstól. Nekik már az is stressz, ha aztán mégis úgy döntenek, hogy eljönnek.

Fotó: Dósa Nóra

Mi okoz nekik stresszt egy masszázsban?

Például az, hogy majdnem teljesen le kell vetkőzniük egy vadidegen, új ember előtt, akire rá kell bízniuk a testüket. A masszázs sok érintéssel jár, vagyis intim dolog. Ezt nem vállalja be mindenki. Amikor viszont cégekhez megyek, ott jobb a helyzet. Nem kell levetkőznie az embernek. Mindig van pár vállalkozó szellemű, aki aztán megosztja a tapasztalatait a bátortalanabb kollégákkal, amitől aztán ők is kedvet kapnak. Annak egyébként örülök, hogy a cégeknél egyre inkább kezdik felismerni a masszázs jelentőségét, mégiscsak a munkaidő a legstresszesebb időszakunk. Most már látják, hogy ez nem egy passzió, hanem nagyon hasznos dolog. Sőt, kicsit még csapatépítő is, mert masszázs után valahogy mindig kedvesebbek egymással a kollégák.

Olyan volt már, hogy valaki felháborodott, amikor azt mondtad neki, hogy szerinted ráférne egy masszázs?

Persze. Sokan vannak, akik nem bírják, ha hozzáérnek, irtóznak az érintéstől. Persze ez valami mélyebben megbúvó problémát feltételez, egy gyerekkori traumát, például, hogy nem kapott elég szeretetet. De van, aki egyszerűen félreérti a megjegyzést…

Vannak külső jelei annak, hogy a masszázs sikeres volt, hogy oldódott, netán meg is szűnt a feszültség az emberben?

Érdemes lenne előtte-utána fotókat készíteni mindenkiről. A vállrész 2-3 centivel lejjebb kerül, a testtartás megváltozik, szálegyenes lesz, újra könnyedén ki tudja húzni magát az ember. Többen mondták, hogy jobban látnak masszázs után, élesebben, ami azért van, mert sokkal több vér áramlik az agyba. Összességében fittebbnek érzik magukat az emberek. A hangszínük is nyugodtabbá válik. Ha rájuk nézek ilyenkor, azt látom, hogy megkönnyebbültek. Olyan, mintha addig egy nagy, nehéz hátizsákot cipeltek volna, ami most lekerült a hátukról-vállukról. Szoktam masszírozás közben beszélgetni is az emberekkel, és már menet közben hallom a hangjukon, ahogy távozik belőlük a feszültség. Egyébként érdekes, de egész sokan szeretnek beszélgetni masszírozás közben, és legfőképp lelki dolgokról – miközben masszírozom ki belőlük a feszültséget. Kicsit olyan ez, mint a fodrásznál, csak tőlem nem új frizurát kapnak.

Más technikával nyúlsz egy olyan emberhez, aki a feszültséget akarja kimasszíroztatni magából, és másképp ahhoz, akinek egyszerűen csak fáj a háta, mert meghúzta, vagy túlsportolta magát?

Különböző technikák vannak. A sportmasszázsnak speciális fogásai vannak, amikkel a mélyebb szöveteket mozgatom fel, és ezek erősebb mozdulatok is. A stresszoldó masszázs elsősorban hát- és nyakmasszázs, inkább finomabb fogások jellemzik. Persze akkor is találok izomcsomókat, amiket kimasszírozok. Szintén stresszoldó az arcmasszázs, vagy a kézmasszázs, amit akkor csinálok, amikor cégekhez megyek. A technika mellett az illóolajokkal is lehet játszani, a levendula és a rozmaring például nyugtató hatású. De szoktam zenét is betenni, pláne a cégeknél, hogy ellensúlyozzam a kintről beszűrődő irodai zajt. Viszont amit mindenkinek elmondok, hogy jó a masszázs, hatásos, de a rendszeresen mozgás a legjobb stresszoldó.

Az izomcsomók és letapadások is lelki okokból alakulnak ki?

Általában igen. Például van egy dolog, ami belülről emészti az embert, ő viszont nem tudja azt kibeszélni, elengedni, és ez kihat a szervezetére is. De jelentkezhet másképp is, mondjuk szédülés, gyomor- és fejfájás formájában. A leggyengébb, legsérülékenyebb testrész ebből a szempontból a nyaktáj.

Miért pont az?

A védekezés miatt. Amikor ideges vagy, felhúzod a vállad. Reflexszerű mozdulat, észre sem vesszük. De érdemes megfigyelni, hogy amikor este lefekszünk, és nyugalmi állapotba kerülünk, a vállunk is lejjebb kerül.

Amikor valaki elmegy hozzád masszázsra, akkor ránézésre meg tudod állapítani, hogy mit és merre kell majd kimasszíroznod?

Vannak simító alapfogások, amivel felmérem a masszírozandó területet. De ehhez évek kellenek, míg megtanulja az ember. Nekem most már elég pár egyszerű fogás is. Egyébként olyan, mintha borsószemek vagy üveggolyók lennének a bőr alatt.

Mikor mondhatjuk, hogy jó volt a masszázs, amit kaptunk?

Ha, mint egy jó edzés után, izomláza van tőle az embernek. De ez csak az én véleményem, egy másik masszőr lehet, hogy mást mondana.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik