Élet-Stílus

„A börtönrádió mentette meg az életemet” – videó

Zalavári Noémi
Zalavári Noémi

újságíró. 2017. 08. 04. 17:59

Egy éves az ország első női börtönrádiója: a fogvatartottak azt mondják, ez alatt az egy év alatt sokkal többet tanultak magukról és a világról, mint azt valaha is gondolták volna.
Korábban a témában:

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szólalt meg először a Hessz Fm. A legtöbb ember számára nem véletlenül nem ismerős a rádió neve: viszonylag kevés helyen lehet fogni az országban. Egészen pontosan egyetlen helyen: a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában.

Az országban összesen három börtönrádió működik, a Hessz Fm az egyetlen, amit nők készítenek.

Mi az a hessz?

A börtönszlengben hessznek hívják  a zárkaajtókon lévő rést. Ezen keresztül ellenőrzi a felügyelő a fogvatartottakat.

Kovács Orsolya Eszter, a Hessz Fm egyik mentora azt mondja, hogy a tartalmi kérdésekbe igyekeznek a lehető legkevesebbet beleszólni, mert azon kívül, hogy a fogvatartottak a rádiózás technikai hátterét megtanulják, talán még fontosabb az, hogy egy-egy projektet végig tudjanak vinni úgy, hogy közben adódhatnak konfliktushelyzetek is. Ezeket meg kell tanulniuk úgy megoldani, hogy konszenzusra jutnak egymással – ez a metódus alapvetően nem feltétlenül jellemző egy börtönközösségre.

Ahhoz, hogy egy elítélt bekerüljön a börtönrádió stábjába, több feltételnek is meg kell felelnie. Kizárólag olyan fogvatartottak vehetnek részt a Hessz Fm munkájában, akik a többi rab számára példaképpé válhatnak,

így az erőszakos és a szemérem elleni bűncselekményért kiszabott ítéletek kizáró oknak számítanak.

A fogvatartottakat mindenhol az Adj Hangot Egyesület munkatársai mentorálják, a szerkesztési irányelvek pedig szigorúan BBC iránymutatást követik. Ami úgy tűnik kifizetődő, ugyanis tavaly precedenst teremtett a váci Rács FM egyik fogvatartott riportere, aki különdíjat kapott munkájáért egy harminc éven aluli újságírók számára kiírt pályázaton.

A Börtönrádió eddigi eredményei elég meggyőzőek: a közel harminc szabadult börtönrádióst között nincs visszaeső, sőt: több egykori elítélt a szabadulása után önkéntesként is becsatlakozott az egyesület munkájába.

A képre kattintva galéria nyílik:

vissza a címlapra

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.