Nyitott kapunál cigiznek a magyar VIP-börtön rabjai

A legelitebb bv-intézet fogvatartottjai szinte szabadon dolgozhatnak egy családi cégnél, amiből egy börtönparancsnok felesége profitál.

Egyágyas, saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, szökőkút, teniszpálya

– ez nem Svédország egyik börtönének leírása, hanem egy régóta működő kecskeméti büntetés-végrehajtási intézményé.

A „parkettás”, azaz a Bács-Kiskun megyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. objektuma létezéséről kevesen tudnak, pedig az 1990-es évek óta üzemel. Ide kerültek az igazságszolgáltatás, a hatóságok és a fegyveres testületek megtévedt tagjai, az úgynevezett védett személyek. A kényelmi szolgáltatások miatt azonban a hely népszerű lett a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók, tehetős üzletemberek között, és bennfentesek szerint nagyobb a politikusok rokonságába, közvetlen ismeretségi körébe tartozó elítéltek aránya is a többi magyar fegyintézethez képest. A kecskeméti afféle VIP-börtönné alakult az idők során, bár ezt hivatalosan senki sem ismeri el.

A bentlakóknak nem kell megküzdeniük a magyar büntetés-végrehajtási rendszer általános problémájával, a túlzsúfoltsággal: nincsenek szűk börtönzárkák, az 59 körletből 56 kényelmes egyszemélyes szobának is beillene. A fennmaradó három szobát kétágyasra alakították ki. A pozitívumok sorát bővíti az is, hogy ha a fogvatartott úgy dönt, el is hagyhatja az intézet területét. A többség őrfelügyelet nélkül mehet minden nap külsős munkahelyre.

Kecskemét, 2013. szeptember 24.
Egy fogvatartott olvas a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet enyhébb végrehajtási szabályok alá tartozó körletében, Kecskeméten 2013. szeptember 18-án.
MTI Fotó: Cseke Csilla
Egy fogvatartott olvas a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet enyhébb végrehajtási szabályok alá tartozó körletében, Kecskeméten 2013 szeptemberében.
Fotó: Cseke Csilla / MTI

A nagyjából 60 fős intézményből jelenleg 15-en Táborfalvára járnak dolgozni. A fogvatartottakat a büntetés-végrehajtással kötött megállapodás alapján céges busszal utaztatják az üzemhez, ahol szinte a civil alkalmazottakhoz hasonló mozgásszabadságot élvezhetnek a két műszakban folyó munka idején.

Az elítéltek az utcára is szabadon kimehetnek. Ottjártunkkor többeket láttunk a nyitott kapu melletti dohányozó helyen, miközben fegyőr egyáltalán nem volt a láthatáron.

A Kecskeméttől félórányi autóútra fekvő Táborfalván a Ferroplast Kft. egy műanyag-feldolgozó és -fröccsöntő üzemet működtet. Táborfalva igazi mintaprojekt lett a büntetés-végrehajtás rendszerében: a Belügyminisztérium 2017-es Fogvatartottak reintegrációja című, uniós támogatásból szervezett konferenciáján az egyik előadó a cég ügyvezetője volt, aki igazi win-win vállalkozásként mutatta be az elítéltek alkalmazását.

Az előadás szerint a munkaerőhiánnyal küzdő kecskeméti térségben igen komoly eredménynek tekinthető, hogy a cég a megállapodásnak köszönhetően hosszú távon stabilizálni tudta saját munkaerő-utánpótlását. A fogvatartottakkal ráadásul képzett és olcsó munkaerőhöz jutottak. Nem véletlen, hogy az összesen 40 fős vállalkozás 20 elítélt alkalmazását vállalta.

A megállapodás mindkét félnek jó üzlet. A büntetés-végrehajtás is jelentős bevételhez juthat a kiszervezett munkások fizetéséből. A cég nettó 750 forintos díjat fizet a fogvatartottak minden egyes munkaórájáért a börtönnek, amely közben a fizetésekből is levesz napi 500 forintot rabtartás címén, így napi nettó 6000 forint bevételhez jut a Táborfalvára kiszervezett munkásokért. A fogvatartottak 260 forintos órabért kapnak, amivel 23-25 ezer forintot tudnak megkeresni havonta.

A 25 éve alapított Ferroplast Kft. forgalma az elmúlt években meredeken emelkedett, egyre közelebb került a milliárdos szinthez, és közben komoly nyereséget biztosított a tulajdonosoknak is. Az adózott eredmény 2015-2016-ban megközelítette az évi 100 milliót, de 2017-ben is 54 millió forint volt.

A kecskeméti fogvatartottakkal dolgozó Ferroplast Kft. egyik tulajdonosa, Füzesiné Gajdácsi Magdolna az egyik szomszédos Bács-Kiskun megyei börtön igazgatójának felesége. Füzesi Viktor ezredes az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet vezeti.

Furcsa csavar, hogy a kecskeméti bv-intézet parancsnokának felesége viszont éppen az állampusztai börtönben működő gazdasági vállalkozásban kapott vezetői állást. Zachar Tibor felesége információink szerint az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztagyárának lett az üzemvezetője. A 2017-ben átadott tésztaüzem műszakonként közel egy tonna tarhonyát, csőtésztát, spagettit képes gyártani. Ez az üzem látja el az összes bv-intézetet száraztésztával.

Kecskemét, 2013. szeptember 24.
A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet udvara Kecskeméten 2013. szeptember 18-án. Az udvaron álló facsemetéket a fogvatartottak gondozzák.
MTI Fotó: Cseke Csilla
A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet udvara Kecskeméten 2013 szeptemberében
Fotó: Cseke Csilla / MTI

A 24.hu megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy egy magasrangú bv-s vezető felesége és annak családja profitál a fogvatartottak munkájából.

A válasz szerint ez nem összeférhetetlen.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a jogszabályi előírásoknak megfelelően erről a tényről korábban tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Ennek a vizsgálata azt támasztotta alá, hogy nincsen összefonódás a beosztás és a vállalkozás vezetése között.

A BVOP szerint volt olyan időszak, amikor az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet jelenlegi parancsnoka a kecskeméti börtönben töltött be vezető beosztást, és akkor szüneteltették a szerződést. A BVOP azt is hangoztatta, hogy az állampusztai börtön parancsnokának a felesége csak ügyvezető a cégnél. Ezt az Opten cégnyilvántartó adatai azonban cáfolják: Gajdácsi Magdolna 2001 óta tulajdonostárs a táborfalvai kft.-ben. A BVOP azt is elismerte, hogy a kecskeméti parancsnok felesége közben az állampusztai börtöncégnél kapott vezetői állást, de a jelek szerint ez sem vet fel összeférhetetlenségi kérdést a bv rendszerében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.