Élet-Stílus

A tudósok szerint társadalmunk fürdik a kakiban

Rengeteg felület szennyezett – a bevásárlókocsitól az okostelefon-kijelzőig.

Érdekes kutatást végeztek az Egyesült Államokban egy környezetbarát bevásárlótáskákat gyártó cég megbízásából. Áruházi bevásárlókocsikat vizsgáltak: mintákat vettek a legkülönbözőbb típusú üzletekben, és elég húzós eredményre jutottak.

A mérések szerint egy átlagos bevásárlókocsi felületén 361-szer annyi baktérium található, mint egy vécéajtó kilincsén.

A kisboltoktól a legnagyobb szupermarketekig számos üzletet megvizsgáltak, és kiderült, hogy a kocsikon a legkülönbözőbb bacik megtalálhatók, a szalmonellától át az E. coli fertőzést okozó baktériumig.

De ne ijedjünk meg: nem csak akkor érünk undorító dolgokhoz, ha megfogunk egy bevásárlókocsit – a New York Post remek összeállítása szerint gyakorlatilag bármilyen tárgyhoz nyúlunk, kakis lesz a kezünk.

Nézzük a legizgalmasabb gyűjtőhelyeket:

Nemrég ugye kiderült, hogy a legnagyobb brit kávézókban fekáliából származó baktériumokat találtak az italokba tett jégben.

Aztán ott volt az az amerikai kutatás, amely megállapította, hogy a nyilvános medencék tele vannak hasmenésből származó kórokozókkal.

Egy tavaszi kutatás során 100 különböző baktériumtörzset találtak a New Yorkban forgalomban levő bankjegyeken.

Az Arizonai Egyetem vizsgálatai szerint 10 telefonból átlagosan 9 hordoz valamilyen betegséget okozó mikrobát, és a tesztelt mobilok 16 százalékán találtak fekáliamaradványokat; de a retikülökről is olvashattuk már, hogy szennyezettebbek egy átlagos vécénél (és akkor még nem is beszéltünk a billentyűzetekről, a konditermi eszközökről vagy a tömegközlekedésről).

Az említett NY Post cikkben megszólaló professzor így foglalja össze a szomorú tanulságot:

Társadalmunk fürdik az emberi fekáliában.”

De azért hasznos tanácsot is ad: mivel ezek a baktériumok hetekig is elélnek egy adott felületen, ezért nemcsak minden étkezés előtt érdemes kezet mosni, de még akkor is, ha csak hozzáérnénk az arcunkhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik