Mobil

Ezért ne vigye magával a telefont a vécére

Manapság már szinte mindenki mobillal a kézben ül be a trónra, pedig szakértők szerint ez egyáltalán nem jó ötlet.

Néhány évtizede még a napilapok, magazinok, nehezebb eseteknél a könyvek számítottak elfogadott “vécé-útitársnak”, de manapság egyértelműen az okostelefon vezet. Valahol érthető is a dolog, az az 5-10 perc nyugalom és elvonulás pont elég ahhoz, hogy a munka közben megválaszoljunk néhány személyes e-mailt, megnézzük az ismerősök Instagramra töltött képeit, vagy végigpörgessük a Facebook legutóbbi bejegyzéseit. Vagy akár most is ott ül, és ezt a cikket olvassa mobilon.

Még mémek is születnek arról, mennyire “fontos” a telefon a vécében, például ez a nagyon találó darab itt, ni:

wc-mobil-02

Namármost, amerikai tudósok, név szerint Charles Gerba mikrobiológus és Kelly Reynolds, közegészségügyi szakértő szerint a mobil becipelése a vécére az egyik legegészségtelenebb dolog, amit csak tehetünk. Viszonylag bő magyarázattal szolgálnak az elméletükre, de igazából a lényeg gyermekien egyszerű: a vécé ugyebár a baktériumokkal és egyéb apró károkozókkal, szennyeződésekkel leginkább ellepett terület az életterünkben – és nem, egyáltalán nem csak a porcelán alja. A vécéülőke, a lehúzó fogantyúja, de akár az ajtó kilincse, a mosdó pereme, vagy a trón melletti kisszekrény is sokkal több kórokozót “tárol”, mint más helyek.

No, akkor nézzük csak meg, mi történik, ha elvégeztük kisebb-nagyobb dolgainkat? Az addig kézben tartott telefont letesszük valahová, általában nem túl messze az “akció” helyétől, majd kezet mosunk.

De a telefont nem mossuk meg,

a legtöbb eszköz ezt különben sem kezeli túl jól. És szépen megfogjuk a mobilt, ami szépen magára szedett egy csomó bacit és egyéb bizgentyűt, és okosan, ügyesen visszafertőzzük a frissen mosott kezünket.

A szakértők szerint egy csomó durva kórság terjed ilyen módon, a szalmonellától a kólibaktériumon, hepatitiszen szteptokokkuszon át a közönséges influenzáig. Az Arizonai Egyetem vizsgálatai szerint 10 telefonból átlagosan 9 hordoz valamilyen betegséget okozó mikrobát, és a tesztelt mobilok 16 százalékán találtak fekáliamaradványokat. Oké, nem kifejlett féknyomokat, de pár véletlenül odakeveredett molekulányi anyag is elég ahhoz, hogy ránk akasszon valamilyen kórságot.

Az okosok szerint tehát

nagydolog esetén váljunk meg a telefontól 5-10 perc erejéig,

vagy ha ezt semmiképp nem tudjuk megtenni, akkor saját alkatrészeink megmosása után használjunk valamilyen fertőtlenítő kendőt, amivel a telefont is gondosan áttöröljük.

És akkor még nem is beszéltünk egy másik típusú veszélyről, amikor helyváltoztatáskor a telefon kicsúszik a kezünkből, és a legrosszabb helyre csobban…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik