Élet-Stílus

Naponta másfél órát foglalkoznak a magyar apák a gyerekeikkel

Első látásra úgy tűnik, a helyzet a nyolcvanas évek végéhez képest egyértelműen javult, pedig nem ilyen egyszerű a képlet. Ha összességében nézzük, akkor nőtt a gyermekekkel eltöltött idő mennyisége (persze a számok nem árulkodnak a minőségről) a családokban. Alig több, mint napi 3 óráról közel 5 órára emelkedett.

Az apáknak viszont átlagosan kevesebb idejük jut a gyerekeikre a nyolcvanas és a kilencvenes évek végéhez képest is.

A legkisebb különbség az anyával és az apával eltöltött idő között a KSH 1999/2000 felmérésének eredményében rajzolódik ki. Ekkor “csak” negyven perccel vezettek az anyák, míg 2010-ben ez a szám közel egy órára emelkedett. Természetesen percekről beszélünk, de akkor is szomorú.

Az apa-gyerek kapcsolatok elmélyülésére az sincsen túl jó hatással, hogy hazánkban az édesapák csupán 5 nap fizetett szabadságot kapnak a baba születése után. A munkáltató elviekben köteles kiadni ezeket a napokat, természetesen csak akkor, ha az apa kéri, de legkésőbb a születést követő 2. hónap végéig.

Az anyának akkor sem jut sokkal több segítség a család férfi tagjától, ha a ikrekkel pecsételődik meg a szerelmük. Érthetetlen okokból, a szabadság ilyenkor mindössze KÉT nappal emelkedik

A KSH infografikájából jól látszik, hogy bőven van még hová fejlődnünk az esélyegyenlőségek terén.

Hős apának érezzük magunkat, aztán nem értjük, miért idegbeteg a feleségünk, és miért neurotikusak a gyerekek
A család és a munkahely egyensúlya nemcsak a nőket aggasztja. Riport az apaszerep nehézségeiről.

És van itt még két érdekes adat, amit szintén a KSH-nak köszönhetünk.

Végezetül pedig nem felejtsük el a legfontosabbat:

június 18-án, vasárnap az édesapákat ünnepeljük.

Szóval előre is boldog apák napját kívánunk mindenkinek ezzel a két éves, de nagyon kedves videóval!

 V

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.
Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.