Az aggodalom érthető: különösen a Facebook és a Twitter felhasználói által, manapság jóval gyorsabban áramlanak az információk, mint ahogy azokra az ágazat reagálni tud, ez pedig nem könnyíti meg a fogyasztók húsipari termékekkel kapcsolatos félelmeinek eloszlatására irányuló kísérleteket (úgymint azon QR-kódok használatát, amelyek egészen a farmig teszik visszakövethetővé az adott hústermék útját).
A cégek több szempontból is rendületlenül kapják a kritikákat, amelyek a modern húsipar környezetre, az állatok jólétére, az élelmiszerbiztonságra, illetve az emberi egészségre (ideértve az antibiotikum-rezisztencia mértékének növekedését) gyakorolt káros hatásait hangsúlyozzák.
A támadások persze nem alaptalanok, a témával a Kardamomon is több ízben foglalkoztam: a modern élelmiszeriparról készült megdöbbentő fényképeket erre a linkre kattintva lapozgathattok, a húsmentes világnapról itt, míg arról, hogy hogyan lett egy korábban elkötelezett vegánból “etikus hentes”, itt írtam.
A kínai kormány húsfogyasztás csökkentésére ösztönző javaslatainak ismertetésén túl, korábban a Föld Órája kezdeményezés, valamint egy, a vegetáriánus és vegán életmód hatásairól idén napvilágott látott oxfordi tanulmány kapcsán is kitértem húsfogyasztási szokásaink hatásaira.
Idén szeptemberben a torinói Terra Madre Salone del Gusto egyik előadásán adták a kezembe a “Slow Meat” nemzetközi kezdeményezés kiáltványát, amely kendőzetlenül foglalja össze a világszerte egyre több gazdában és fogyasztóban megfogalmazódó igényeket. Néhány passzus a manifesztumból:
Az állatok legyenek szabadok, különösen azok, amelyeket emberek nevelnek. Ne kelljen éhezniük vagy szomjazniuk. Szabaduljanak meg a fájdalmaktól, a betegségektől és a sérülésektől. Szabaduljanak meg a kényelmetlen körülményektől. Legyen lehetőségük szabadon “megélni” a fajtájukra jellemző viselkedési sajátosságokat, élvezni a mozgás szabadságát és “örömöt vinni” más állatok közösségébe.
De ugyanígy,
az állattenyésztők, gazdák, farmerek és valamennyi, a húsiparban érintett dolgozó legyen szabad. Legyenek szabadok abban, hogy megfelelő megélhetést biztosíthatnak maguknak és a családjuknak. Legyenek szabadok abban, hogy jó “gondviselői” lehetnek a földnek. Szabaduljanak meg az ipari termelés béklyóitól. Emelhessék fel szabadon a hangjukat azok ellen, akik kizsákmányolják őket.”
Ami az élelmiszerlánc többi szereplőjét illeti,
A hentesek, kézműves termelők, szakácsok és szakácsnők szintén legyenek szabadok. Évezzenek szabadságot a mesterségük gyakorlásában és továbbadásában. Legyenek szabadok a termékeik méltányos áron történő értékesítésében. Szabadon fedezhessék fel az egyes fajták eltérő ízeit. Szabaduljanak meg a pazarlás veszedelmétől.”
A Slow Meat kampány mottójával megegyezően, a “kevesebb, de minőségi hús” fogyasztásának elvét vallja Graham Hill író-tervező is, aki sajátos, hétköznapi vegetáriánus étrendjéről immár népszerűvé vált TED-előadásában mesélt:
Közel négy évig a húst amiatt száműztem az étrendemből, mert nem szántam elég időt és energiát arra, hogy igazán megbízható tenyésztő(ke)t kutassak fel, aki(k)nek a szabad tartásból származó bio portékájából aztán húsos fogásokat készíthetek.
Idén július óta ez annyiban változott, hogy minőségi és tiszta felvágottakat már találtam, és havonta egy-két alkalommal fogyasztom őket. A következő lépés a “húsos” receptekkel való kíséletezés lesz – mindent csak szép sorjában. :-)
A növényi alapú konyhában egyelőre még otthonosabban mozgom, úgyhogy az elmúlt hetekben (talán hónapokban is mérhető?! :-)) az egyszerű és finom Kardamom-receptek megosztása terén felgyülemlett restanciát kezdésként egy őszi hangulatú, sütőtökös-zsályás gnocchival igyekszem ledolgozni.
Glutén- és tejmentes, egyszerű vegán egytálétel, amelynek eredeti receptjére a Honestly Healthy oldalán bukkantam. Jó, jó, elismerem, a gnocchi forma némiképp “rendhagyó”, de a sütőtök-püréből ennél szebb nudlikra most nem futotta. Javamra szóljon, hogy a látványért a zsályával-szerecsendióval megbolondított ízvilág kárpótolt.
Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
Gnocchi:
- 600 g (3 bögrényi) friss sütőtök-püré
- 225 g rizsliszt (és egy kevés a nudlik formázásához)
- 2 evőkanál lenmagliszt
- 5 evőkanál víz
- ½ teáskanál őrölt chilli
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- csipetnyi só
- 20 g friss, apróra vágott zsálya
Szósz:
- 4 evőkanál kókuszolaj
- 2 gerezd felaprított fokhagyma
- 500 g koktélparadicsom
- 15 g friss, apróra vágott zsálya
- 1/4 bögre víz
1. A magjaitól és héjától megfosztott, félhold alakú sütőtökszeleteket helyezzük egy alufóliával kibélelt tepsire, 1 evőkanálnyi kókuszolajjal finoman locsoljuk meg őket, majd a 175C fokos, előmelegített sütőben kb. 30 percig, de legalábbis addig süssük, amíg puha lesz. (Fontos, hogy ne süssük túl, különben nagyon vizes lesz a sütőtök.)
2. Ezután hagyjuk kihűlni (a legjobb, ha 2-3 órán át is tudjuk pihentetni, mert ez segít abban, hogy még jobb alapanyagává váljon a tésztának), majd konyhai botmixerrel dolgozzuk pürévé.
3. A lenmaglisztet közben keverjük el alaposan az öt evőkanál vízben és hagyjuk állni kb. 15 percig, ennyi idő alatt válik kocsonyássá.
4. A következő lépésben egy nagyobb tálban adjuk a lenkeveréket, a chilit, a szerecsendiót, a sót, a felaprított friss zsályát, valamint a rizslisztet a sütőtökpüréhez és alaposan keverjük össze, majd gyúrjuk meg egy kicsit kézzel, hogy egységes tésztaformát kapjunk.
5. Szórjunk egy kis rizslisztet finoman a gyúródeszkára, majd kis adagokban (1/4 bögrényit egyszerre), mindegyikből sodrojunk 1,5 ujjnyi vastag rudakat, amelyekt aztán vágjunk 1,5-2 cm-es darabokra.
6. Ezután egy öblösebb serpenyőben készítsük el a szószt: ehhez a kókuszolajon – közepes lángon – pirítsuk meg egy hangyányit az összezúzott fokhagymát, és mielőtt az elkezdene barnulni, adjuk hozzá a friss, felaprított zsályát és a paradicsomgerezdeket. Öntsük hozzá a vizet is és hagyjuk egy kicsit összeérni-forrni az ízeket.
7. Forraljunk vizet egy nagyobb fazékban, majd – több körben – adjuk hozzá a gnocchikat. Hogy ne tapadjanak össze a vízben, érdemes egy kanállal kavargatni őket. Addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére (kb. 1-2 perc), utána pedig még egy percig.
8. Amint elkészültek a nudlik, vegyük ki őket és keverjük hozzá rögtön a szószhoz. Hagyjuk őket együtt főni kb. 2 percig, hogy az ízek összeérhessenek, keverjük meg még egyszer és már tálalhatjuk is! Érdemes még azon nyomban, melegen elfogyasztani. :-)
Jó étvágyat!
(A recept forrása: http://www.honestlyhealthyfood.com/blogs/honestly-healthy-food/17969061-pumpkin-gnocchi)