Élet-Stílus

Felhagytak minden reménnyel a magyar fiatalok

Borúsan látják a jövőjüket, elégedetlenek az életükkel, aggódnak a lakásuk, munkájuk miatt, félretett pénze pedig alig 30 százalékuknak van.

Az eddig mért legalacsonyabb érték született a K&H pályakezdők jóléti index 2014. év végi felmérésén – írja a Világgazdaság Online.

Soha ilyen alacsony érték nem született még az önmegvalósítást, az anyagi biztonságot, az önállóságot és a lakáshoz jutást vizsgáló részindexeket tekintve. De általában az életükkel való elégedettség is az eddigi legalacsonyabb értékre esett vissza a fiataloknál, sőt, jövőbeli kilátásaikat sem látják már olyan fényesen.

Egyre kevesebb azoknak a száma is, akik ugyan jelenleg elégedetlenek az életükkel, de javulásra számítanak. Többen nyilatkoztak úgy, most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, hogy helyzetük jobbra fordul.

Az elmúlt a negyedévben voltak a legkevésbé elégedettek a fiatalok a lakáskörülményeikkel és az ebből való előrelépési lehetőséggel. Több mint 60 százalékuk még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket.

Megerősödött a munkanélküliségtől való félelem, a dolgozók 11 százaléka mondta csak azt, hogy könnyen találna magának új állást. 61 százalékuk úgy érzi, hogy a munkanélküliség nőni fog a következő évben, ezt a megelőző negyedévben csak kicsivel több, mint felük tartotta valószínűnek.

Emellett az anyagi biztonságukat is borúsan látják a fiatalok. A megtakarításokkal rendelkezők száma is az eddig mért legalacsonyabb szinten van. A 30 százalékot sem éri el azok aránya, akiknek van félretett pénzük. Viszont azok között, akiknek van megtakarítása, az átlagosan félretett összeg 672 ezer forint, ami a legmagasabb az elmúlt két évben – mondta el a portálnak Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik