Élet-Stílus

Azt kérte végrendeletében, hogy öljék meg a kutyáját

Az amerikai nő döntése jogilag teljesen védhető, mert kutyája a jogszabályok szerint ugyanolyan tulajdonnak számít, mint egy autó, vagy kenyérpirító. Az embereknek azonban egészen más a véleménye.

Amikor Connie Leynovember 25-én meghalt az indianai Aurora városában lévő otthonában, csak szeretett kutyája volt mellette, akivel az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint elválaszthatatlanok voltak. Az 50-es évei végén járó nő a Bela névre hallgató kutyájáról a végakaratában is rendelkezett. Azt kérte, hogy egy barátjához kerüljön, és ha ő nem akarja magához venni, akkor küldje az Utah államban található Best Friend állatmenhelyre. Arra az esetre, ha ez pénzügyileg nem kivitelezhető, Lay egy választási lehetőséget adott: kutyáját altassák el, hamvasszák el, maradványait pedig keverjék össze az ő hamvaival.

Ley örökösei ez utóbbit választották, mert a barátnak nem kellett, az elhunyt ügyvédjének közlése szerint „pénzügyileg nem volt megoldható” , hogy Utahba szállíttassák, így a teljesen egészséges 9 éves németjuhászt ezen a héten akarták elaltatni. Ezt azonban végül elhalasztották, miután az állat életének megmentésére a közösségi oldalakon indult kampány (#SaveBela) után előbb a helyi, majd az országos amerikai sajtó is beszámolt a sokakat felháborító végrendeletről, Leginkább azt emelve ki, hogy a nő kutyája megölését írta elő.

 
Bela a neki ideiglenes otthont nyújtó menhelyen – elhunyt gazdija végrendeletben írta elő elaltatását és elhamvasztását
Fotó: PAWS államenhely 

Bela jelenleg egy Indiana államban található menhelyen van, ahol a sajtó érdeklődésére elmondták: ők csak ideiglenes lakóhelyet biztosítanak a kutyának, és nincsen semmi jogi lehetőségük arra, hogy befolyásolni tudják sorsának alakulását.

A utahi Best Friends állatotthon – ami a legnagyobb ilyen intézmény az Egyesült Államokban – pedig közölte: Belával kapcsolatban csak a sajtó munkatársai érdeklődtek náluk, Lay örököseitől senki sem kereste fel őket. A szervezet csütörtökön a Facebook-oldalán közölte: meg akarják menteni Belát, és magukhoz venni, de a döntést nem ők hozzák. Most abban bíznak, hogy sikerül meggyőzniük a nőt, akinek a kezében van a döntés arról, hogy megöli, vagy megmenti Bela életét, hogy küldje el hozzájuk a kutyát.

A Ley végrendeletét kezelő ügyvéd Douglas Denmure – akit meglepett a végrendelet miatti széleskörű felháborodás – a helyi sajtónak elmondta: megérti azokat, akik tiltakoznak az eset miatt, de a végrendelet teljesen törvényes, és ezt a médiának nyilatkozó jogi szakértők is megerősítették. Az ügyvéd szerint Ley agresszívként jellemezte kutyáját, aki nem jön ki jól másokkal és gyakran kellett szájkosarat rakni rá, ha idegenek közelében voltak. Azonban azok az önkéntesek, akik most foglalkoznak vele azt állították a sajtónak, hogy Bela „okos, jól nevelt és aranyos kutya” és semmi jelét nem mutatta vadságnak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik