Élet-Stílus

Megfázás: beválnak az ősi praktikák?

Ha megfáztunk, a húsleves a legjobb gyógymód, lázasan nem szabad tejet inni, és mindig viseljünk sapkát. Ön is emlékszik ezekre a tanácsokra?

Lázasan ne együnk, megfázva ne koplaljunk. Betegen koplalni semmiképpen nem jó ötlet, hiszen a szervezetünknek tápláló, erősítő ételekre van szükség ahhoz, hogy legyűrje a fertőzést. A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos, és az is, hogy könnyen emészthető, tápláló ételeket együnk, a nehéz, túl zsíros fogásoktól tartózkodjunk.

Lázasan, megfázva tilos a tejtermék. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy betegen nem javasolt a tej és a tejtermékek fogyasztása, bár sokan még mindig úgy gondolják, hogy a tej fokozza a váladéktermelődést, emiatt rontja a beteg állapotást. Kísérletek szerint ez csak placebó-hatás: azok az emberek, akik úgy hitték, tehéntejet isznak, többször számoltak be orrdugulásról, mint azok, akik úgy tudták, szójatejet kaptak (pedig egyik csoport tagjai sem tudták, mit is kell meginniuk).


Kép forrása: Thinkstock 

A legtöbb testhőt a fejünkön keresztül veszítjük, így a sapkaviseléssel megelőzhető a megfázás. Technikailag pont annyi hőt veszítünk a fejünkön keresztül, amennyi indokolt (vagyis nagyjából a testfelület arányának megfelelőt), jóval többnek érződik, mert az arcunk sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, mint egyéb testrészeink. Ha az arcunk nagyon hideg, akkor érdemes egy kicsit melegebben felöltözni vagy felhúzni egy sapkát, ez ugyanis azt jelzi, hogy a környezetünk valójában hidegebb, mint ahogy azt mi érzékeljük. Azonban a hidegnek nincs túl sok köze a megfázáshoz, azt ugyanis baktériumok vagy vírusok okozzák, nem pedig az időjárás.

Kíváncsi, mi a helyzet a húslevessel? Tényleg a nátha legjobb orvossága? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik