Élet-Stílus

Népbetegség lett a karácsonyi stressz

család, karácsony,  (család, )
család, karácsony,  (család, )

Íme, néhány hasznos tipp, hogy túlélje az ünnepek okozta idegeskedést és a túlhajszolt készülődést.

A szeretet ünnepét az emberek nagy része mára már feladatként, sőt egyenesen teherként éli meg. A meghittség és a nyugalom helyett az elvárásoknak való megfelelés kényszere és a feszültség az, ami körbelengi az ünnepeket. A karácsonyi stressz egyre általánosabb jelenség, korunk egyik népbetegségévé vált – mondta dr. Stauder Adrienne, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense.

A társadalmi változásoknak köszönhetően a külsőségek egyre fontosabbá váltak, a megvásárolható értékek előtérbe kerültek a belső értékekhez képest, nagyon erősek a külső elvárások – magyarázta a docens.

Az emberek többsége hajlamos abba a hibába esni, hogy többet tervez be, mint amennyit reálisan meg tud valósítani. Ez a túlvállalás igaz az anyagiakra is, sokan többet költenek, mint amennyit megengedhetnek csak azért, hogy mindenkinek megfeleljenek – hívta fel a figyelmet a szakember. Ez sok feszültséghez, konfliktushoz, felesleges stresszhez vezet.

Stauder Adrienne azt tanácsolja, hogy mindenki álljon meg egy pillanatra és figyeljen magára: próbálja megőrizni tisztán látását. Ossza el a feladatokat, gondolja át, hogy mi az, amibe érdemes energiát fektetni. Mérlegelje, hogy mik a reális elvárások, mi az, amivel valóban örömet tud szerezni másoknak.

Emellett sétáljon és kiránduljon minél többet, valamint érdemes az ünnepek alatt mindenkinek magára is időt szakítani, a legtöbb embernek ugyanis szüksége van egy kis egyedüllétre, visszavonulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik