Élet-Stílus

Nem veszélyes tapasszal leszokni a cigiről

cigi (cigi)
cigi (cigi)

A dohányzásról való leszokás céljából felírt, nikotint helyettesítő termékek valószínűleg nem veszélyeztetik a szívet - mutatta ki egy amerikai kutatás.

Az elterjedt nikotinhelyettesítők mellékhatásainak eddigi legátfogóbb elemzése alapján a komoly szívproblémák száma nem növekedett a tapaszok és rágógumik, illetve a nikotinfüggést kezelő gyógyszerek szedése miatt.

Edward Mills, a tanulmány egyik szerzője, a Stanford Egyetem tanára szerint a dohányzás elhagyásának kedvező hatásai felülmúlják a leszokást segítő kezelések lehetséges kockázatait. Bár a nikotint helyettesítő tapaszt és a rágógumit összefüggésbe hozzák a felgyorsult vagy szabálytalan szívverés kialakulásával, a kutatók megállapították, ezek a tünetek átmenetiek és nem is súlyosak.

Ennyit spórolhat, ha leszokik a dohányzásról:

Leggyakrabban akkor fordulnak elő a tünetek, ha a páciens egyszerre vesz részt nikotint helyettesítő kezelésen, viszont közben még dohányzik is, ami “rossz megoldás” – vélte Mills.

Egy korábbi kutatás megállapította, hogy ugyan hatásosabb lehet, ha sürgős dohányzási kényszer leküzdésére egyszerre két nikotinhelyettesítőt is igénybe vesz a páciens, például egyszerre hordja a tapaszt, és rágja a nikotinos rágógumit, viszont ilyenkor több mellékhatás is jelentkezhet.

A friss kutatásban részt vevő páciensek viszonylag jó egészségnek örvendtek, tehát lehetséges, hogy a többféle betegségben szenvedő dohányosoknál a nikotinhelyettesítő kezelések mellékhatása is erőteljesebb.

A tanulmány az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapjában jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik