Élet-Stílus

Ha stresszes ülő munkát végez, garantáltan fájni fog a nyaka

Nyakfájás (nyakfájás)
Nyakfájás (nyakfájás)

Téved ha azt hiszi, a szervezet nem bosszulja meg a mozgásszegény életmódot.

“A mozgásszegény életmód és az ülőmunka egy ellentétes mechanizmus az evolúció során kialakult mozgásszervi fejlődéssel szemben” – magyarázza Schneider Kata gyógytornász, a Kata Gyógytorna Stúdió vezetője a Házipatika újságírójának. Mint mondja, érdemes a testre ható változásokra holisztikusan is kitekinteni, hiszen nem csak a mozgásszervekre mér károsodást a hosszan tartó ülőmunka.

Ilyenkor a keringési rendszer is fokozott terhelésnek van kitéve, amely az anyagcsere-folyamatok jelentős részéért felelős. A tüdő kapacitása csökken, a keringés pang, a szervek oxigénellátása mérséklődik. Egy gyógytornásznak azonban a gerincoszlop folyamatos terhelése a legaggasztóbb tényező. A helytelen testtartás eredménye, hogy a gerincoszlop fiziológiás ‘S’-alakú görbülete a nyaki és az ágyéki részen kiegyenesedik, a háti szakaszon pedig fokozódik.

A vállak előreesnek, ezáltal a mellizmok megrövidülnek, a hátizmok megnyúlnak. Biomechanikai szempontból a deréktájon elhelyezkedő csigolyák és a hozzá tartozó porckorongok hatalmas terhelésnek vannak kitéve, amiket a gerincoszlopot közvetlenül támogató izmok sem tudnak kellőképpen tehermentesíteni. “A huzamosabb ideig tartó terhelés a gyakori fájdalmon túl akár visszafordíthatatlan deformációt okozhat a gerinc ízületeiben és a porckorongok szerkezetében. Ez komoly perifériás idegrendszeri tüneteket, zsibbadást, érzészavart, legrosszabb esetben bénulást is eredményezhet” – foglalja össze kérdésünkre a fiatal szakember a végeláthatatlan folyamatok és panaszsorozat kezdeteit.

Kíváncsi, mikortól érdemes komolyan venni a tüneteket? Szeretné tudni, hogy mivel előzheti meg a nyakfájást? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik