Élet-Stílus

Halálos lehet a brazil gyantázás

bikini (bikini, )
bikini (bikini, )

Komoly veszélyei vannak a népszerű szőrtelenítési eljárásnak.

A Szex és New York című sorozat óta elterjedt brazil gyantázásnak árnyoldalai is vannak – figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. A szőrtelenítési eljárás ugyanis nagyon könnyen horrorisztikus esetekbe torkollhat. Nemrégen egy amerikai nő „brazil kalandja” végződött kórházban, mivel olyan súlyos bőrfertőzést kapott a gyantázástól. Magas lázzal 15 napig feküdt a kórházban, ahol antibiotikummal kezelték. Az orvosok már arra is felkészítették, hogy akár a lábát is elveszítheti, ha nem javul az állapota.

Herpesz és társai

A népszerű szőrtelenítési eljárás nyomán egyre több nő szenved fájdalmas fertőzéstől. A csupasz bőrön ugyanis könnyűszerrel megtelepedhetnek a baktériumok, és olyan betegségeket válhatnak ki, mint például herpesz, gennyes bőrfertőzés (ún. impetigo) vagy gombás bőrfertőzés (ún. ringworm).

A British Medical Journal című orvosi folyóiratban hosszan taglalják, hogy a brazil gyantával mennyire megnő a kockázat a molluscum conatgiosum fertőzés kialakulására is, amikor is a bőrfelületen viaszos göbök jelennek meg. Ezt a fertőzést a Pox víruscsalád egyik tagja, a himlővírus egy fajtája okozza. Ám nemcsak a brit szakemberek intenek óva, hanem az amerikai kollégáik is. Az amerikai statisztikák szerint a brazil trend megugrásával ötször több nő kerül kórházba a nemi szervnél jelentkező egészségügyi problémákkal.

Fotó: Northfoto

Baci-táptalaj

Darren McKeown brit bőrgyógyász arra figyelmeztet, hogy a gyantázási eljárás nemcsak a szőröket „tünteti el”, hanem a hámsejtek felső, ún. szarurétegét is, amely eddig gátként védte a bőrt a „külvilágtól”; így a gyantázott felület igazi táotalajt nyújt a baktériumoknak.

Azok pedig, akik már amúgy is valamilyen betegségben szenvednek (pl. cukorbetegség, máj-, veseelégtelenség, vagy bármilyen immunrendszeri betegség), még inkább ki vannak téve a bőrfertőzéseknek – hangoztatják az orvosok. Ráadásul a felvitt gyantaréteg égési sérüléseket okozhat a bőrön, ha nem szakszerűen szedik le.

A bőrgyógyászok szerint a legkockázatosabb bőrfelület a bikinivonal, mert ott a bőr sokkal vékonyabb, rugalmasabb.

Védjük!

A gyantázás után mindenképpen használjunk fertőzésgátló krémet, illetve rendszeresen kenegessük a gyantázott bőrfelületet alfa-​hidroxi savat (AHA) tartalmazó testápolóval, az ugyanis serkenti a sejtosztódást, elősegíti a bőr megújulását – tanácsolják az orvosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik