Bár itthon nem sokat látjuk, jó, ha tudjuk, a lila répa nem kamu. Sőt, igazi matuzsálem, megjelenését a szakemberek 5000 évvel ezelőttre teszik. Akkortájt a lila répa volt az egyetlen igazi répafajta, az általunk ismert narancssárgát sokkal később, valamikor a 16–17. század környékén hollandok nemesítették.
A Hollandiából érkező narancssárga növény, ami ha sokat eszünk belőle, még a bőrünket is beszínezi, komoly karriert futott be, néhány évtizeddel később teljesen kiszorította lila riválisát a konyhákból.
Fotó: Shutterstock
Most azonban jön a visszavágó: a lila répákról ugyanis az terjed, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Olyannyira, hogy már – a paradicsomhoz és a meggyhez hasonlóan – szupernövényként emlegetik. Ezt pedig épp a lila színét okozó pigmenteknek köszönheti, amelyek javítják a memóriát, a látást, védenek az infarktus ellen és gyulladásgátló hatásuk van.
Az, hogy egy kicsit kesernyésebb, mint a narancssárga? Nagy ügy!