Élet-Stílus

Két órával kevesebbet alszunk

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Nagyapáink még többet szunyókáltak, és a nők rosszabb alvók, mint a férfiak. Brit tudósok magyar földön?

Korántsem. Sőt. Az alvászavarok hátterét kutató Benyovszky Orvosi Központ munkatársai ezer felnőttre kiterjedt vizsgálatuk alapján bátran kijelenthetik, hogy “a nőkre a családi tűzhely melegen tartása és a munkahelyen a megfelelés kettős kényszere miatt általában fokozott nyomás nehezedik, ami sokszor rejtett, de állandó stresszként zavarhatja a nyugodt alvást.” A rossz alvásban több más körülmény között szerepe lehet a női szervezet hormonális ingadozását kísérő tünetcsoportoknak is.

A kutatást egyébként az is motiválta, hogy az alvás minősége hatással van általános közérzetünkre, teljesítményünkre. Vagyis fontos megtudni, hol lehet javítani a dolgon? Az mindenesetre tény, hogy a mai korra jellemző pörgés, a vele járó kaotikus életvitel nem segít az édesded alvásnak. A mai ember a villany, a tv, a számítógép, és egy sor az álomba szenderedés helyett az ébrenlét elnyújtására csábító technikai vívmány következtében eleve átlag két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje. Márpedig a kialvatlanság következményeként az ember ingerültté, türelmetlenné válik, ami egyfajta ragályként terjedve hozzájárul a manapság tapasztalható általános ideges közhangulat, a mérgezett légkör kialakulásához. E társadalmi hatásán felül kézzel foghatóbb, hogy az alvászavar nyomán évi milliárdos nagyságrendű károk keletkeznek, például a közúti balesetek hat százaléka a volánnál az elalvásra, a szétszórt figyelemre vezethető vissza – hangsúlyozta G. Németh György, a Benyovszky Központ vezetője.

Kedvező viszont, hogy az orvosi diagnosztika, a tudomány fejlődése eredményeként mára lehetővé vált az alvászavarok és a rájuk visszavezethető betegségek alaposabb feltárása, így a gyógyítás is – húzta alá a szakember. Jó volna, ha a munkaegészségügyi vizsgálatokon hangsúlyosabban foglalkoznának ezzel, hiszen bizonyos foglakozásoknál kiemelten fontos a jó alvás képességének megőrzése. A kamionsofőröknél például a monotónia tűrésének képessége mellett az alvászavarra hajlam fontos rizikófaktor, ennek felismerésével baleseti tragédiák sokaságát lehetne megelőzni.

Az alvásdoktor szerint “az alvászavarok orvoslására hatásos a relaxálás, agyunk pihentetésének megtanulása, az elhízás elkerülése, az esti nagy evészetekről a lemondás, a több mozgás beiktatása a napi életmódba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik