Élet-Stílus

Igyunk mindig pezsgőt!

pezsgő (pezsgő, )
pezsgő (pezsgő, )

Az ital, amelyik mindenhez iható, és főleg bármikor. Fontos tudnivalók, ne hagyja ki!

Mindig, mondom, ne csak szilveszterkor. Kezdjük például a napot egy pohár pezsgővel, mint Széchenyi (a pezsgő szót is ő találta ki, mert Hitelesebbnek gondolta, mint a champagnier-t). Mindjárt szebbnek fogjuk látni a világot, mert a pezsgő könnyedebb, mint a bor, pláne, mint a pálesz, és nemcsak vígabbá, hanem érzékibbé és éhesebbé is tesz.

A pezsgő bor a négyzeten: a borász, vagyis inkább a pezsgész az édes mustból először készít egy finom szárazbort (ennek során ugye a cukor alkohollá erjed), ez az alapbor (cuvée, küvé). Amikor ez kész, hozzátölt egy kis édes likőrt (tirázslikőr), tehát cukrot tesz a borba, plusz beküldi a palackba az élesztőgombák vidám kis csapatát, melyek rávetik magukat a cukorra és újra erjesztenek egy jót. Ezért mondjuk, hogy a pezsgő bor a négyzeten, mert a sima bor, az ún. csendes bor csak egyszer erjed, a pezsgő kétszer. Így érhető el, hogy mély és komplex ízű, szénsavas, azaz pezsgő, érzéki és gyorsan ható legális droghoz jussunk. Az igazi pezsgő palackban erjed és érik (minimo calculo kilenc hónapot, de akár tíz évet is álmodozhat benne), ez a champagne-i, vagy tradicionális pezsgőkészítési metódus. Erjedhet nagy tartályokban is, az is lehet fincsi, de sosem olyan komplex, mint egy hagyományos pezsgő. Ha pedig kívülről gyömöszölik a bubit a palackba, az a habzóbor, a kettő közti átmenet a gyöngyözőbor, ő a legegyszerűbb jószág.

A jó pezsgőben finom gyöngysor szalad az ég felé, azért isszuk flőtéből, hosszúkás pohárból, hogy lássuk, ahogy égbe száll a cucc. Habja nem illan el egyből, jóízű savai vannak, virágos-gyümölcsös (bodzás-citrusos-zöldalmás) illatok és érlelt, élesztős-sütis-briósos ízek sejlenek fel a háttérben.

Mihez ajánljuk? A pezsgő minden élet- és ételhelyzethez melegen, vagyis éppen hidegen (fehér 4-7, rozé 7-10 fokon) ajánlott, reggel, ágyjelenetek előtt és a kettő között, mert könnyű (10-13 %-nyi szesze van, a bor 14-15-ig %-ig fölmehet), és a szénsav miatt rögvest a fejünkbe száll. Ételileg a száraz pezsgő generalista, szinte mindenhez jó. Azért a szárazat preferáljuk, mert a cuki egyszínűvé tesz, ápol és eltakar, elfedi az illatokat-ízeket, a száraz pezsgő pucéran áll előttünk.

Hogyan nyissuk ki a palackot úgy, hogy ne lőjük ki vele a sógornénk szemét, bár szeretnénk? A dugót  végig nyomjuk lefelé a hüvelykujjunkkal, hatot tekerünk a kis drótkengyelen (az agraffe-on), ami a dugót tartja, a palackot 45 fokos szögben tartva a palack fenekét tekerjük óvatosan, miközben a másik kezünkkel a nyakát fojtogatjuk és finoman buzeráljuk a dugót.

Garamvári Vencelnek (Az Év Bortermelője, 2006), aki kábé mindent tud a pezsgőkészítésről, egy szép furmint-pezsgőjét ajánljuk. A Chateau Vincent Tokaji Furmint Brut (brut, azaz 15 gr-nál kevesebb cuki van benne, ejtsd brüt) süti-illatú, gyönyörű gyöngysorokat küld az űrbe, olvadékony szövetű pezsegő ropogós savakkal, zöldalmás-citrusos utóízzel. Eszményi beszélgető- és tengeri herkentyűbor 3961 forintért, ami azért azt sejteti, hogy minden nap egyelőre még nem fogunk csókolózni a pezsgősflőtével, de tegyük legalább a vasárnapi ebéd részévé, ne csak évente egyszer randizzunk vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik