Élet-Stílus

Életünk végéig védhetne az új influenzaoltás

A Németországban fejlesztett vakcinát állatokon már sikerrel alkalmazzák.

A kísérleti gyógyszer egy olyan molekulának köszönheti hatékonyságát, ami a DNS-hez kapcsolódik. Németországban, ahol a vakcinát fejlesztik, állatokon már sikeresen alkalmazzák influenza ellen. A szakemberek meg vannak róla győződve, hogy a vakcina egy remélhetőleg nem túl távoli nap majd az embereknek is segíthet, hogy tartósan leküzdhessék az influenzát.

Az új összetételű oltóanyag egyébként nem csak hatékonyabb, mint elődjei, de ráadásul gyorsabban el is készül. Hónapok helyett mindössze hetek alatt kész, ami egy-egy influenzajárvány esetében döntő fontosságú lehet. Járvány esetén ugyanis a gyors reakció elengedhetetlen, mert így már azelőtt közbe lehet avatkozni, hogy a vírus mutálódni kezdene.

Miközben a hagyományos vakcinákat tojásokból, trükkös és hosszadalmas módszerekkel készítik, elvégre mindegyiknek része a vírus kitenyésztése is, addig az új vakcinát kizárólag a ribonukleinsav nevű polimer óriásmolekula segítségével készítik, aminek egyik fajtája, a hírvivő RNS azért hasznos, mert „megmondja” a sejteknek, hogy milyen proteineket állítson elő.

A kutatóknak mindössze az influenzavírus megfelelő génszekvenciájára van szükségük ahhoz, hogy 6-8 hét múlva már hatékony ellenanyaggal állhassanak elő, amely tulajdonképpen úgy működik, hogy „megsúgja” a szervezetnek, mivel védekezzen. Így nem kell hosszú időnek eltelnie, hogy a védettség kialakuljon.

A kísérleti vakcina mellett a német Novartis cég egyébként számos egyéb területen is használni szeretné a technológiát: hírvivő RNS-ből készítettek már vakcinát a prosztatarák, sőt a tüdőrák ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik