Élet-Stílus

Veszélyes szívügyek

szivroham(960x640)(1).jpg (szívroham)
szivroham(960x640)(1).jpg (szívroham)

A Semmelweis Egyetemen korábban több mint kétezer élsportolót vizsgáltak meg. Volt olyan, akit szívbetegsége miatt végleg eltiltottak.

Az elmúlt négy évben nagyjából 2500 sportoló vizsgálatát végezte el a Semmelweis Egyetem. Sikerült kiszűrni csaknem ötven olyan sportolót, akinek kardiális betegsége van. Közülük nyolcat kellett eltiltani az élsporttól – mondta a Városmajori Klinika kardiológus igazgatója az InfoRádiónak. Volt azonban olyan sportoló – szám szerint negyven -, akinek sikerült megszüntetni a szívritmuszavart, és versenyszerűen sportolhattak tovább – tette hozzá a professzor.

Egészséges szívű sportolóknál a legkomolyabb fizikai aktivitás sem okoz károsodást a szívben – emelte ki Merkely Béla, aki hangsúlyozta: ha valaki hirtelen eszméletét veszti, leáll a keringése és légzése, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést. A sportpályákon ma már elérhetőek az automata defibrillátorok, így ha a helyszínen, még a mentő kiérkezése előtt sikerül a szívritmust megfelelő irányba visszafordítani, a beteg akár az eszméletét is visszanyerheti – fűzte hozzá a kardiológus, aki elmondta azt is, hogy a hirtelen szívhalál a 35 év alatti korcsoportban rendkívül ritka.

A professzor korábban lapunknak egy 17 éves kiskunfélegyházi fiatal tragédiája kapcsán azt mondta, hogy mivel az első tünet az ilyen esetekben általában maga a hirtelen szívhalál, így a megelőzés is szinte lehetetlen. Legutóbb októberben gyászolt a magyar sportvilág. A 21 éves paksi kosárlabdázó, Morgen Ferdinánd október 10-én, pár nappal szívműtéte után vesztette életét Balatonfüreden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik