Élet-Stílus

Minden a stressz miatt van

stressz (stressz, )
stressz (stressz, )

A magyarok szerint a stressz tehet a betegségekről, a depresszióról és a rövidebb életről is.

Rák, szívinfarktus: ezek azok a betegségek, amelyektől a magyarok ma a legjobban félnek, és ezek azok a betegségek is, melyek kialakulására nincs befolyásunk. Legalábbis egy friss felmérés szerint, ami a CIG Pannónia megbízásából készült, és amiből többek között az is kiderül, hogy a magyarok a két rettegett betegség kialakulásáért a géneket, a stresszt és a pénztelenséget okolják.

A lakosság fele egészséges

De legalábbis annak érzi magát. Ezt bizonyítja, hogy a megkérdezetteknek csak az ötöde mondta azt, hogy érzése szerint valami nincs rendben az egészségével. A kutatás az aktuális egészségi állapot és a rettegett betegségek mellett kíváncsi volt arra is, hogy a többség szerint vajon miért élünk kevesebbet, mint az uniós átlag. Minden negyedik megkérdezett úgy gondolja, hogy a stressz, az idegesség és a túlhajszoltság a ludas.

A lista második helyén egy olyan ok szerepel, ami inkább külsődleges, éspedig a pénztelenség és az alacsony életszínvonal. És csak ezek után következett az egészségtelen táplálkozás, a káros szokások, vagy a mozgás és sport hiánya.

A stressz miatt mindentől jobban félünk

A stressz alapvetően meghatározza a rettegett betegségekkel kapcsolatos félelemérzetet, így nem csoda, hogy azok a válaszadók, akiket nem ér gyakran stressz, sokkal kevésbé tartanak a szívinfarktustól vagy a stroke-tól. 
Érdekes, hogy azzal a többség tisztában van, hogy a rendszeres mozgás csökkentené a kockázatokat, ennek ellenére sem csináljuk: csupán a válaszadók ötöde sportol rendszeresen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik