Élet-Stílus

A kutyák belehalhatnak a csokizásba?

Csak városi legenda, vagy tényleg igaz, hogy a csokoládé akár halálos is lehet a kutyáknak?

Sajnos nagyon is igaz, amiről úgy tűnik, még a lelkiismeretes gazdik is hajlamosak megfeledkezni, hiába hívják fel a veszélyre a figyelmet az állatorvosok is.

Hogy miért veszélyes a csoki? Egyrészt azért, mert kis mennyiségben – legyen az bármilyen fajta – koffeint tartalmaz, másrészt egy szintén mindegyik fajtában ott levő hatóanyag miatt, amit theobromidnak hívnak. Ez az anyag az embereknél az idegrendszert stimulálja, az állatokra azonban mérgező. Ha túladagolják, akkor a kedvenceknél – kutyáknál és macskáknál egyaránt – hányást, hasmenést, abnormális szívverést, izomrángást és görcsöket, rohamokat, szélsőséges esetben kómát és halált okozhat.

Melyik csokifajta a legveszélyesebb?

A szakemberek nem győznek figyelmeztetni arra, hogy a hatóanyag kivétel nélkül minden csokifajtában megtalálható, bizonyos fajtákban azonban csak kisebb mennyiségben. Ebből a szempontból a fehér csokoládé a legveszélytelenebb: ez tartalmazza legkisebb mértékben a theobromidod, míg a legveszélyesebb a nyers kakaó és az étcsokoládé.

Mikor van baj?

A mérgezés tünetei akkor jelentkezhetnek – egy órával, fél nappal, de akár egy nappal is a csokievés után -, ha a theobromidszint az állat testében kilogrammonként meghaladja a 100 milligrammot. Ami azt jelenti, minél kisebb a kutyus, annál nagyobb az esélye arra, hogy már egy egészen kis adag csokoládétól is rosszul lesz.

Azoknak a gazdiknak, akik tudni szeretnék, hogy mekkora veszélyben van a kedvencük, a National Geographic interaktív táblázatot készített, amiből egyénileg kiszámítható, hogy miből mennyit ehet a négylábú.

Bár az esetek többségében valóban nehéz megállni, hogy ne adjunk kedvencünknek legalább néhány falatot, az állatorvosok mégis ezt kérik. A theobromidmérgezésnek ugyanis nincs ellenszere, ilyen esetekben az orvos is csak annyit tehet, hogy megpróbálja megakadályozni a további felszívódást a gyomorból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik