Élet-Stílus

Feleslegesek a multivitaminok?

Azok, akik a rákot vagy a szívbetegségeket szeretnék így megelőzni, feleslegesen szedik.

Pedig a multivitaminok az elmúlt néhány évben – több európai országban is – a napi étkezés elengedhetetlen részévé váltak. Sokan szedik azért, mert remélik ezzel segíthetnek az egészségükön, az immunrendszerük védekező képességén, vagy a kedélyállapotukon. Mások azért szedik, hogy ezzel előzzenek meg komolyabb betegségeket, mint amilyen például a rák, vagy az Alzheimer-kór.

Függetlenül attól, miért is szedik, egy biztos: a kis pirulák mára elképesztően népszerűvé váltak, még akkor is, ha jótékony hatásukra a mai napig nincsen még orvosi bizonyíték. Igaz, az orvosok a dolog ellenkezőjét, vagyis azt, hogy ártanának, sem bizonyították be.

Változást hozhat viszont a londoni St. George kórházban most befejezett tudományos vizsgálat. A kutatás 6 éve alatt összesen 8 ezer résztvevőt vizsgáltak a szakemberek, miközben elsősorban arra voltak kíváncsiak, befolyásolják-e – és ha igen, milyen mértékben – a komoly betegségek kialakulását, illetve megelőzhetőségét a multivitaminok.

Miközben a tesztalanyokat két csoportra osztották és a tesztidőszak idején az egyik csoportnak valódi vitaminokat, a másiknak placebót adtak, folyamatosan vizsgálták az egészségi állapotukat.Kiderült, hogy a résztvevők két csoportjában pontosan ugyanolyan eséllyel alakult ki rák, vagy más, komoly betegség, sőt! Mindkét csoport pontosan ugyanolyan mértékben érezte magát egészségesnek is.

A kutatás vezetője, Catherine Collins szerint vizsgálatuk rámutat, hogy ablakon kidobott pénz, ha valaki csak azért vásárol és szed rendszeresen vitamint, hogy azzal megelőzze a súlyos betegségek kialakulását. A szakértő ezzel együtt elismerte, hogy a szereknek lehetnek bizonyos jótékony hatásai, csodát ezzel együtt nem kell tőlük remélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik