Élet-Stílus

A hosszú élet titka: brokkoli, káposzta

A sok zöldséget és gyümölcsöt evők tovább élnek. Különösen előnyös a brokkoli, karfiol és a káposzta fogyasztása.

Nem feltétlenül ok-okozati összefüggésről van szó, az is elképzelhető, hogy aki több zöldséget fogyaszt, egyúttal egészségesebb életvitelt is folytat – állapították meg amerikai kutatók, akik azonban ezzel igazoltnak látják az egészséges étrendre vonatkozó jelenlegi ajánlásokat, vagyis hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése hozzájárul szív- és érrendszerünk egészségéhez és az élettartam általános növekedéséhez.

A vizsgálatba mintegy 135 ezer kínai felnőttet vontak be, akik étkezési szokásaikkal és egészségükkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, majd ezek alapján öt csoportba osztották őket. Az ezután következő öt év alatt az emberek körülbelül négy százaléka halt meg, ám abban a csoportban, ahol a legtöbb zöldséget ették, 15 százalékkal kevesebben, mint abban a csoportban, ahol a legkevesebbet.

Azok között, akik a legtöbbet, és akik a legkevesebbet ettek belőle, a káposztafélék esetében még nagyobb volt a halálozási aránykülönbség. A sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók között kevesebben haltak meg szív- és érrendszeri okokból, viszont a rákkockázattal nem találtak összefüggést a vizsgálatban.

Erről a nashville-i (Tennessee) Vanderbilt orvosi egyetem kutatóinak tanulmánya az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik