Élet-Stílus

Olvassuk el, mit veszünk meg – és tovább élünk

Akik elolvassák az élelmiszercímkéket az árucikkeken, kevesebb kalóriát, telített zsírt, koleszterint, nátriumot és cukrot fogyasztanak - derült ki egy kutatásból.

Kutatók elemezték az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés 2005-2006-os adatait, és arra a következtetésre jutottak, hogy egészségesebben táplálkoznak azok az emberek, akik elolvassák a címkén, mit tartalmaznak az élelmiszerek.

A válaszadók 61,6 százaléka mondta azt, hogy el szokta olvasni a tápanyagtáblázatot, 51,6 százalék általában megnézi az összetevők listáját, és 47,2 százalék olvassa el a javasolt adagmennyiséget. A kutatók állítása szerint jelentős különbségek voltak a “címkeolvasók” és “nem olvasók” teljes kalória-, zsír-, koleszterin-, nátrium-, élelmirost- és cukorfogyasztásában.

“Ha ezek a címkék komolyabb hatással vannak a közegészségügyre, gyakoribbá kell tenni használatukat” – mondta a tanulmány szerzője, Nicholas J. Ollberding.

A címkéken érdemes lenne dőlt betűvel feltüntetni a kalóriatartalomra vonatkozó információt, leírni a teljes tápanyagbevitelt olyan élelmiszereknél, amelyeket valószínűleg egyszerre fognak fogyasztani. Ezeken felül jó ötlet lenne zöld, sárga és piros színű közlekedésilámpa-jelzéssel is kategorizálni az élelmiszereket a könnyebb tájékoztatás érdekében. Az élelmiszercímke önmagában nem elegendő az emberek szokásainak megváltoztatásához, de hasznos eszköz az elhízás elleni küzdelemben és a táplálkozással kapcsolatos krónikus betegségek megelőzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik