Élet-Stílus

Könyvek egymillióért

Zuhan a könyv presztízse, mára nem divat az olvasás, bár pozitív fejlemény, hogy a Harry Potter megjelenése óta a gyermekirodalom „felszálló ágba” került. Csütörtökön nyit az Ünnepi Könyvhét, amelynek kínálatátra jellemző, hogy ha minden kiállított kötetet meg akarnánk vásárolni, több mint egymillió forintot hagynánk a standokon.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése adatai szerint a 2010-es év mind példányszámban, mind könyvforgalmat tekintve visszaesést mutatott ez előző évihez képest. Tavaly már csak 34 millió eladott példányt értékesítettek, ami 3 millióval volt kevesebb a 2009-es vásárlásoknál. 2010-ben 61 milliárd forint volt az éves könyvforgalom, ami pedig 3 milliárdos visszaesést jelent. Az idei könyvpiaci bevételről még csak sejteni lehet, hogy szintén gyengébb lesz a tavalyinál.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése igazgatója szerint mivel a karácsonyi időszak a legmeghatározóbb – olyankor egy hét alatt az éves könyvforgalom egyharmada zajlik le – a 2011-es bevételt egyelőre csak találgatni lehet. „Annyit azért éreztünk, hogy – bár a tavalyi karácsony bizakodásra adott okot – az idei év első fele nem indult erősen.”

Gyerekirodalom, és női könyvek

A könyvhéten több mint száz kiadó újdonságai kerülnek ki a standokra. A széles választékot mi sem érzékeltetné jobban, mint ha valaki meg akarná venni az összes könyvet a Vörösmarty téren, több mint egymillió forintot kellene magával vinnie.

Hogy melyik kiadvány lesz a legnagyobb siker, nem lehet tudni, mindenesetre az biztos, hogy a gyerekkönyvek most nagyon divatosak. Zentai lapunknak elmondta: „az utóbbi tíz évben visszajött a mese. Egyre fontosabbá válik, hogy az ember belefeledkezzen a vágyak világába, ezért is lett olyan nagy siker például a Harry Potter sorozat is. A megálmodott világ számos magyar írót is megihletett, így a gyerek-irodalom sokat fejlődött. De mivel a nők olvasnak a legtöbbet, siker a női irodalom is. Pszichológiai érdeklődésük kihat a könyvkiadásra is, ezért népszerűek például Coelho könyvei.”
Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

Ezt a trendet a Libri és a Líra sikerlistái is megerősítik. Ami viszont újdonság, hogy mostanában kezdik a novellákat és a rövidebb – eddig elhanyagolt – műfajokat is felfedezni az olvasók, ezért is kérték fel Tóth Krisztina költőt a rendezvény megnyitására.

Kell még a szépirodalom?

A szervezők szerint a szépirodalom fennmaradása szempontjából fontos, hogy az írók mennyire tudják megszólítani olvasóikat, erre pedig nagyon jó ez a könyvheti rendezvény. Az igazgató bizakodó: „Az író-olvasó találkozók, felolvasások és dedikálások alkalmával lehetőség van személyesebbé tenni ezeket a műfajokat is.”

A rendezvény ideje alatt csak a budapesti helyszíneken több mint ezer szerző ajánlja majd könyvét olvasóinak, a maratoni felolvasáson pedig a Szép Versek kötetben megjelent szerzők közreműködnek.

A világnézet nem szempont

Az Ünnepi Könyvhét internetes oldalán letölthető az idei újdonságok listája. Színes, változatos, és az is látszik rajta, hogy patikamérlegen ki van mérve a politikai irányultság, ami kínosan nem billen ki egyik irányba sem. A világnézet nem ritkán szempont a kiadóknál.

Amikor Zentai Péter Lászlót erről kérdeztem, így felelt: „Ez eddig a legnagyobb dicséret, amit kaptam, hiszen a magyar szellemi élet a legkülönbözőbb árnyalatokkal él, és örülök, hogy ezt mi is követni tudjuk. Valójában az újdonságok bemutatásakor csakis szakmai szempontok számítottak. Mint eddig minden évben, most is lesz a standokon zsidó és keresztény, posztmodern vagy sült realizmusban hívő, a választék csakis a tényleges értékvalóságot tükrözi.” Majd hozzátette: „a szélsőség, vagy ami bárkit is sért, természetesen nem kaphat helyet nálunk, mint ahogy azt eddig sem engedtük bemutatni.”
Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu


Egymillió látogató is lehet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 82. alkalommal rendezi meg az Ünnepi Könyvhetet. Zentai Péter László, az egyesülés igazgatója lapunknak elmondta, közel egymillióan szokták látogatni a rendezvényt, ám – mivel belépőt nem kell váltani, így – előre szinte lehetetlen megjósolni az érdeklődést.

A programok – június 2- és 6. között – öt fővárosi és számos vidéki helyszínen látogathatók, de központja idén is a budapesti Vörösmarty tér. Idén – hetven év elteltével – újra lesz magyar könyvhét a határon túl is. Kolozsváron, Mátyás király szülőháza előtt a Romániai Magyar Könyves Céh közreműködésével ünneplik az irodalmat.

Az olvasást neves zenekarok is népszerűsítik, színpadra lép többek között a Sebő Együttes, a Kaláka és a Palya Bea Duó is. A gyerekeket pedig Gryllus Vilmos és Huzella Péter vezeti be a mesék birodalmába. Megszólalnak a legismertebb gyermekkönyvek alkotói, a gólyalábas bohócok pedig úton-útfélen mosolyra fakasztják majd a legkisebbeket és a gyermeklelkű felnőtteket.

Június 4-én, szombaton Bródy János koncerttel és utcabállal veszi kezdetét a rendhagyó író-olvasó találkozókat kínáló Könyvek Éjszakája, ahol a krimirajongók nyomozásban is részt vehetnek, ha mernek.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik