Élet-Stílus

Gyorspác- és vérinjekció: nagy húsvéti sonkateszt

Ha nem nézzük meg jól, milyen sonkát vásárolunk, könnyen rámehet a húsvéti lakoma

Ha húsvét, akkor sonkaőrület. Mindegy, hogy füstölt, füstölt-főtt, vagy levegőn szárított, az ünnepi asztalra a lehető legváltozatosabb formában sorakoznak a finomságok. Az igazi magyar parasztsonkát a hagyományok szerint 4-6 hétig pácolták, 1-2 napig szikkasztották és ezután még egy hétig füstölték is, hogy azután hetekig tartó száradás után kifőzzék. A mai sonkakészítőknek ennyi idejük már nincs.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a húsvéti szezonban kapható sonkák zöme hetek alatt készül, de akad olyan is, ami csak pár nap alatt – derült ki a Kosár online nagy húsvéti sonkatesztjéből, ahol a vákuumcsomagolt sonkákat vették górcső alá. Kiderült, hogy a hagyományos összetevők helyett, a megvásárolható sonkák tocsognak az emulgálószerben, az ízfokozókban, sőt a glükózszirupban is, de akadt, amihez gyorspácinjekciót adtak és olyan is, amihez hemoglobint, vagyis vért.

Bár a jó sonka, hagyományosan sertéscombból készül, ma már bármikor vásárolhatunk a disznó más részeiből, marhából, sőt akár baromfiból készült sonkákat is. Az élelmiszerkönyv erre vonatkozólag csak azt köti ki, hogyha nem sertésből készül a sonka, akkor azt a csomagoláson fel kell tüntetni.

Arról, hogy hogyan szerepelt a 14-féle vákuumcsomagolt sonka a stresszteszten, még többet megtudhat a Kosár online tesztjéből.

AJÁNLOTT LINKEK:

Húsvét előtti sonka-teszt (kosarmagazin.hu)
Receptek: sonka húsvétra (mindmegette.hu)
Húsvéti sonka tippek (tutitippek.hu)
Milyen a jó húsvéti sonka? (fn.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik