Élet-Stílus

Egymásnak esett a M-Telekom és a Vodafone

Mobil adatátviteli GVH-eljárást indított a Magyar Telekom a Vodafone-nal szemben mert szerintük a konkurensük valótlanságot állít.

Eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a Magyar Telekom (MT) amiatt, hogy a Vodafone Magyarország azt állítja magáról a hirdetéseiben, az övé a leggyorsabb mobil adatátviteli hálózat, a Vodafone szerint állítása megalapozott.

Király István, az MT marketing vezérigazgató-helyettese az eljárás hátteréről szerdán Barcelonában az MTI érdeklődésére elmondta, a hálózati gyorsaság mérésének eredménye nagyban függ attól, hogy a vizsgálatot milyen feltételekkel végzik. Például attól, hogy csak külső térben vagy épületeken belül is mérik a sebességet.

Maradi István, az MT műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, az okostelefonok elterjedésével együtt éves szinten 20-30 százalékkal nő az adatforgalom a mobilhálózatokon. De minél több smartphone lesz az emberek kezében, annál gyorsabban fog nőni a forgalom.

Hozzátette, amikor éves szinten több százezerrel nőtt a mobil elfőzetők száma, a társaság évente 20-30 milliárd forintot költött a hálózati fejlesztésekre, a mostani program pedig 10-50 milliárd forint körüli összegbe kerülhet. Megvalósításának időbeli gyorsasága attól is függ, hogy milyen kapacitásnövelési igények jelentkeznek a piacon, azaz a felhasználóknak mekkora adatátviteli kapacitás kell majd például az okostelefonok használatához.

Az MTI értesülése szerint az MT hálózatfejlesztési tenderén a kínai Huawei és ZTE, illetve az Ericsson és a Nokia-Siemens vesz részt, aminek eredményeként március végén kiválasztják közülük azt a szállítót, amelyik a következő években modernizálja a Magyar Telekom mobilhálózatát.
Maradi István elmondta, jelentősen javítaná lehetőségeiket, ha mielőbb elérhetővé válna a 900 és a 800 megahertzes frekvencia a mobil cégeknek a negyedik generációs szolgáltatásokra (LTE) is.

“A T-Mobile saját méréseit állítja be objektívnek, ezzel azt sugallja, hogy a maga által mért eredmények hitelesebbek, mint egy független szervezeté” – jelentette ki Suba János, a Vodafone Magyarország kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a Vodafone adathálózata a telekommunikációs szektor vezető európai mérnöki irodájának, a német P3 Communications legutóbbi mérései alapján bizonyult a leggyorsabbnak a le- és feltöltési sebesség, valamint a webes böngészés tekintetében.

A P3 Communications mérésének módszertana bárki számára megismerhető, illetve az eredményéről kiállított hivatalos tanúsítvány letölthető a P3 Communications oldaláról (http://www.p3-cert.com/).

“Konkurensünk ezzel szemben egy olyan mérésre hivatkozik, amelyet ugyan egységes módszertan alapján, de különböző személyek, eltérő helyeken és időpontokban mértek. Kimaradt az érvelésükből az a tény is, hogy ezt az évenkénti mérést a három szolgáltató munkatársai saját maguk végzik el saját mobil adathálózatukra vonatkozóan, és az összegzett adatokat küldik meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak” – tette hozzá Suba János kommunikációs igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik