Élet-Stílus

A Barca és a Milan jól spekulált

Minden idők legmozgalmasabb januári futballpiacán világsztárok cseréltek gazdát. Elkelt Afellay, Cassano, Dzeko, Suárez és Torres, volt olyan klub, amelyik tovább növelte amúgy is tetemes adósságait, más egyesületek pedig kaszáltak, kaszáltak. Átigazolási körkép, staffázsalakokkal.

Anglia
Az angol klubok két állítást is meghazudtoltak: egyrészt milliós summákkal kedveskedtek a Premier League pénzügyi hanyatlását (adóssághalmazok, csökkenő vásárlási kedv) féltő híveiknek, másfelől megcáfolták a januári „ablak” hiábavaló voltát – az elmúlt években a csapatok ugyanis kevésbé erőltették a téli csapaterősítést.

A tavalyi, tavalyelőtti trenddel ellentétben ezúttal nem a Manchester City volt a fő költekező. Az „arab klub” ugyan lecsapott a Juventus és a Milan által jó másfél éve körüludvarolt Edin Dzekóra, emellett azonban keveset hallatott magáról (a bosnyákért fizetett nettó 33 millió euró könnyen rentábilisabbá válhat, ha a Madridba lepasszolt Adebayor beválik a spanyoloknál, s a Real nyáron a megegyezés szerinti 22 milliót kifizeti a Citynek).

Dzeko világoskékben rúgja tovább a gólokat (MTI/EPA)

Dzeko világoskékben rúgja tovább a gólokat (MTI/EPA)

A Chelsea viszont a lovak közé csapott, s bár a 83.5 millió soknak tűnik két futballistáért, mindkettő olyan kaliberű játékos, aki akár azonnal bevethető. David Luizzal és Fernando Torresszel a londoniak nagyot fogtak, s kissé kapkodó alkudozásuk – a Chelsea szinte bármibe belement, amit a Benfica és a Liverpool kívánt – valahol érthető. A tavalyi bajnokcsapat gerince egyre öregebb, a kulcsjátékosok (Terry, Lampard, Drogba) a 28 éves Essien kivételével jócskán túl a harmincon: kötelező volt a vérfrissítés.

A Chelsea mögé a Liverpool zárkózott fel, a vörösök mérlege azonban távolról sem olyan kolosszális. Mivel Torresért 58.5 millió eurót utal(t) a Chelsea, az Andy Carrollért (41) és Luis Suárezért (26.5) kiadott 67.5 millió már nem tűnik olyan soknak. A londoniakhoz hasonlóan azonban az FC is „pánikvásárolt”, hisz alkuról szó sem volt, az új tulajdonosok fizettek mint a katonatiszt.

a legtöbbet költők (mérleg)

1. Chelsea (83.5 millió euró)
2. Manchester City (33)
3. Inter (31)
4. Aston Villa (23)
5. Bayern München (12)

Két jó képességű támadót sikerült az Anfieldre csalogatni (Carroll ugyanakkor még talány, ígéret és semmi több – de anno az Evertonnál feltűnt Rooney is csak az volt), viszont a Gerrard hiányában “átlagos” középpálya jelentősen nem erősödött, s a védelembe is inkább perememberek érkeztek. Kérdés, Kenny Dalglish a már adott jó hangulaton kívül mivel stafírozza ki az eddig méltatlanul szereplő kompániát.

A Chelsea-Liverpool duótól eltekintve vegyes volt az angol „körkép”. A Manchester United nem erőltette az erősítést (az őszi eredménysor láttán erre nem is volt szükség), az Arsenal óvatos duhaj volt (a védelem ráncfelvarrását nyárra halasztották a londoniak). Az Aston Villa egy drága (Darren Bent 22.5 millió euróért érkezett) és egy rentábilis (a birminghamiek kölcsönbe megszerezték az amerikai Bradleyt a Mönchengladbachtól) transzferrel villantott, a Tottenham pedig a tavaly nyári (Van der Vaart) kivárásra játszásból indult ki, de idén hoppon maradt. Az Athletic Bilbao (Llorente) és a Villarreal (Rossi) is elutasította a londoniak ajánlatait, akik idő hiányában így csak kisebb erősítésekre szorítkoztak.

Spanyolország
A nyáron bemutatott vásárlási láztól eltérően a spanyol klubok télen nem vitték túlzásba a pénzszórást. A Real vezetősége a már említett Adebayorral igyekezett lecsendesíteni folyamatosan panaszkodó edzőjét, Jose Mourinhót, míg a Barcelona a jövőre gondolva kötött bombaüzletet. Az Ibrahim Afellayért a PSV-nek kifizetett hárommillió euró még akkor is bagó, ha az eindhoveni szerződéshosszabbítást megtagadó, Xavi utódjának szánt középpályás kontraktusa júniusban érvényét vesztette volna. Ennyibe akkor is került volna, ha a barcelonai akadémián, a La Masiában nevelik ki.

Afellay elsősorban hosszú távó

Afellay elsősorban hosszútávú “befektetés” (MTI/EPA)

legdrágább játékosok

1. Fernando Torres (58.5 millió euró)
2. Andy Carroll (41)
3. Edin Dzeko (37)
4. Luis Suárez (26.5)
5. David Luiz (25)

A két nagy mögött a Sevilla tette a legtöbbet a csapat megerősítéséért. Az elvágyódó Luis Fabiano végül maradt, ellenben alig ötmillióért érkezett a horvát Rakitic (Schalke) és az elmúlt idényben kölcsönben a Boca Juniorst erősítő chilei „pitbull” Gary Medel (Universidad Catolica). A sevillaiak még nyertek is a piacon, hisz Abdoulay Konkóért hatmilliót fizetett a Genoa.

Az Atlético Madrid szegényebb lesz egy Simaóval (a portugál szélső a Besiktashoz távozott), de két jó képességű futballistával erősített – Elias a Corinthianst hétmillióért, Juanfran Vadócz Krisztián egyesületét, az Osaunát négymillióért hagyta maga mögött, s ami még fontosabb, a piros-fehéreknek sikerült megtartaniuk a két aduászt: Agüero és Forlán a nagy érdeklődés ellenére a spanyol fővárosban maradt. Az Espanyol eladóként jeleskedett, Victor Ruiz Nápolyba, Didac Villa Milánóba költözött, a két védőért mintegy tízmillió euró jelent meg a katalánok bevételi oldalán.

—-Serie A és Bundesliga—-

Olaszország
A Serie A klubjai közül a Milan volt a legagilisabb. A volt Juve-guru, Luciano Moggi szerint a Milan legnagyobb nyeresége Mino Raiola volt. Az ügynök már nyáron is segédkezett Ibrahimovic és Robinho megszerzésében, s Adriano Gallianival vállvetve télen is ügyesen keverte a kártyákat. Antonio Cassano genovai ügyei nyilván a Milan kezére játszottak, de sikerült kiváló kiegészítő játékosokkal feltölteni a sérülések által tizedelt keretet is. Urby Emanuelson (Ajax), Mark van Bommel (Bayern) és Nicola Legrottaglie (Juventus) is bevethető lesz tavasztól – a két holland már szerepelt (Van Bommel egy kiállítással kezdte meg lombardiai működését) – míg a távozók közül a Brazíliába visszatérő, egy éve inkább a bulizásban jeleskedő Ronaldinho (Flamengo) a legnagyobb név.

Cassano: Róma, Madrid és Genova után ezúttal Milánóban (MTI/EPA)

Cassano: Róma, Madrid és Genova után ezúttal Milánóban (MTI/EPA)

Az Inter sem üldögélt a babérokon, a címvédő elsősorban január végén aktivizálta magát. Giampaolo Pazzini még akkor is megérte az árát, ha a 12 millió euró plusz Biabiany azért nagy érvágás, a védelemben pedig két tehetség, a Genoától kiimádkozott Ranocchia, valamint a Cesenától megvásárolt Nagatomo (Santon költözött a kiscsapathoz) teheti acélosabbá az ősszel – pláne a nyárig kidőlő Samuel hiányában – hibázgató hátsó alakzatot.

a legtöbbet nyerők

1. Benfica (26.7 millió euró)
2. Wolfsburg (17.6)
3. Sunderland (16)
4. Sampdoria (12.9)
5. Internacional (10.3)

A Juventus januárja csalódás. Toni jött, látott de megsérült, s kérdés, hogy megtérülő lépés-e a bajnoki gól nélkül álló Amauri Parmába üldözése (a nyáron Parmába érkező Giovinco épp a torinóiak elleni brillírozással igazolta, hogy kár volt elengedni).

A torinóiak gyatra aktivitását megcáfolandó, hétfőn kölcsönben sikerült megszerezni a Cagliariból érkező Matrit (nyáron 21.5 millióba kerülhet szerződésének véglegesítése), de a Juve – olykor a vezetők lébecolása, máskor a pénzhiány miatt – szinte mindenkiről lemaradt, akit legszívesebben megvett volna (Dzeko, Criscito, Huntelaar).

A Roma vezetőit elsősorban a klub eladási procedúrája kötötte le (jelenleg egy amerikai konszern tűnik befutónak), a szép lassan magára találó csapatból aligha fog hiányozni a két, keveset foglalkoztatott brazil: Cicinho és Julio Baptista is Spanyolországban folytatja, a Villarrealnál és a Málagánál. A két genovai klub „magyarul is beszélt”, a Genoa a Barihoz küldte a jó kezdés után megtorpanó Rudolfot, míg a kölcsönben a manchesteri Machedára is lecsapó Sampdoria a debreceni Laczkóval bővítette az egyre gyarapodó olaszországi magyar diaszpórát.

Németország
Habár a Bayern volt az a klub, amelyik legtöbbet áldozott egy játékosra (Luiz Gustavo 15 millióért érkezett a Hoffenheimtől), a bajorok a nyári keretszűkítés után mennyiségileg tovább karcsúsították a keretet. Braafheid és Alaba a Hoffenheimhez, Van Bommel a Milanhoz távozott, de az argentin Demichelis (Málaga) is máshol folytatja, sőt, a müncheni vezetőség a tartalékcsapatot is megbolygatta: a középső védő Haast a Middlesbrough, a nagy tehetségnek kikiáltott osztrák Knasmüllert az Inter vitte. Luis van Gaal ezúttal is igazolta, hogy hazárdjátékos, egy nagyobbacska sérüléshullám könnyen a Bayern idei szezonjába kerülhet.

Jorginho lesz, vagy csak Pablo Thiam - Luiz Gustavo (MTI/EPA)

Jorginho lesz, vagy csak Pablo Thiam – Luiz Gustavo (MTI/EPA)

A listavezető Dortmund annak ellenére sem vásárolt, hogy két irányítóval kevesebbel számolhat tavasszal. A japán Kagava az Ázsia Kupán szerzett nyárig gyógyuló sebeket, míg a magyar Hajnal Tamás kölcsönben a kiesés ellen küzdő Stuttgarthoz került (a svábok a japánok egyik legjobbját, Okazakit is megszerezték: ingyen). Amíg az utóbbi évek legnagyobb német tehetségének tartott Götze párosával osztja a gólpasszokat, nem lesz baj, de ő is sérülékeny, ősz elején Jürgen Klopp nem is számíthatott rá.

A 2009-es bajnok Wolfsburg a minőséget cserélte mennyiségre. Dzeko, valamint a szintén elengedett Barzagli (Juventus) és Ziani (Kayserispor) árából jutott forrás a csapatújításra. Hat új futballista érkezett: közülük a nyolcmillió euróért a Leverkusent elhagyó Patrick Helmes akár egyből bevethető, de a cseh Jan Polak (Anderlecht) és a török Tuncay Sanli (Stoke City) is ügyes futballista, míg a venezuelai Yohandry Orozco, a koreai Ja Csul Koo, és a kongói Dieumerci Mbokani eleinte inkább a cserepadon foglal majd helyet.

A Wolfsburgon kívül a Hoffenheim is a mennyiségre szavazott, a müncheniektől megszerzett Alaba és Braafheid mellett kiváló befektetés lehet a liverpooli Babel (hétmillió euró), s a brazil Roberto Firmino (Figueirense) is beválhat. A Schalke a veteránokra fogadott: reaktiválták a 2004-es görög hős Hariszteaszt (Arles-Avignon) és a Bayernben is megfordult iráni Ali Karimit (Steel Azin), nagyot viszont alighanem a ghánai Anthony Annannal húztak, a világbajnokságon kiválóan futballozó védekező középpályás szerződésének részleteit nem hozta nyilvánosságra klubja, a Rosenborg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik