A PloS One tudományos folyóiratban jelent meg egy friss, spanyol tanulmány arról, hogy az egyre inkább terjedőben lévő depresszió hátterében nemcsak a mindennapi megpróbáltatások, a stresszes életvitel állhat. A Navarra Egyetem kutatói egy 6 éves kutatás alapján állítják: az elfogyasztott ételeknek is komoly szerep jut a depresszió kialakulásában.
Az 12059 önkéntes részvételével készült 6 éves tanulmányból, melyben a kutatók rendszeresen és alaposan vizsgálták a résztvevők étrendjét, életvitelét és egészségi állapotát kiderült, hogy a telített és transz-zsírsavak fogyasztása jelentősen növeli a depresszió kockázatát. Ezek az anyagok nagy mennyiségben jelen vannak a gyorséttermi ételekben, a különféle nápolyikban, sőt a chipsekben is.
A kutatók azzal magyarázzák az egyre több depressziós esetet, hogy ezek az ételek a világ minden részén egyre népszerűbbé válnak, szemben például a halolajból, vagy olívaolajból készült ételekkel, amik védelmet nyújtanának.
AJÁNLOTT LINKEK:
Mely ételek növelik a depresszió kockázatát? (origo)
Mi a depresszió? (wikipedia.hu)
A depresszió kezelhető! Hogyan? (házipatika)