Élet-Stílus

Tengeribetegséget okoz a 3D

Van, akinek egy 3D-s filmen nem csak a térhatású látványra kell figyelnie, hanem arra is, hogy ne forduljon fel a gyomra.

Sokaknál okoz ez problémát, már a 3D-s technika némelyeknél a tengeribetegség tüneteit okozza az agyban. Vannak, akiknek a szeme egyáltalán nem képes három dimenzióban látni, de az ő fejük legalább nem fájdul meg, ha beülnek egy ilyen mozira. Ennek oka a szakértő, Dr. James J. Salz szerint abban keresendő, hogy ahhoz, hogy valaki 3D-ben lásson elengedhetetlen, hogy a két szem tökéletesen együtt dolgozzon. Mindkét szemnek egyformán élesnek kell lennie.

A másik esetben a csökkent fúziós képesség okozza a problémát. Egy 3D-s vetítés során úgy alakul ki a mélységérzet, hogy két különböző vetítőgép egymásra vetíti a képet. A két kép együtteséből alakul majd ki a három dimenziós látvány, ám ha valaki nehezen tudja koordinálni a szemét, akkor szeme elfárad és megjelenik a fejfájás tünete is. Ha valaki ennek ellenére túl sokáig próbálja meg erőltetni a három dimenziós látást, akkor létrejöhet a tengeribetegség. Nem csak a látvány, hanem a testet érő ellentmondásos információk is okozhatnak gondokat: miközben a szemünk azt az információt küldi, hogy repülünk, az egyensúlyozó szerv azt mondja, hogy egy helyben ülünk, ez könnyen hányingerhez, fejfájáshoz vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik