Élet-Stílus

Az időérzékünkre is hatnak a gyorséttermek

Szakértők véleménye szerint komolyan kell foglalkozni a gyorséttermek pszichológiai hatásával, mert sokkal kiterjedtebbek, mint azt bárki gondolta volna.

Nem csak az étkezési szokásokra, de a pénzügyi döntésekre és az időérzékre is hatással vannak a gyorséttermek. A torontio egyetem kutatói a közelmúltban hozták nyilvánosságra kísérleteik eredményét, ami kifejezetten ezt a témát érintette. A kutatás vezetője rámutatott, hogy a gyorséttermek szervesen illeszkednek abba a kultúrába, aminek kulcsszavai az időhatékonyság és az igények azonnali kielégítése.

A gond nem is ezzel van, hanem azzal, hogy egy idő után kialakul az az automatizmus, hogy amikor valaki meglátja az étterem logóját, agya abban a pillanatban sietős üzemmódba kapcsol, még akkor is, ha erre nem minden helyzetben van szükség. Ezeket az állításokat három kísérlet eredményei támasztják alá. A kutatók szerint a vizsgálati eredményekben az az ironikus, hogy a gyorséttermek elsődleges célja, hogy időt takarítson meg, ezzel szemben mellékhatásként állandó türelmetlenségérzetet generálnak, amivel nagyban befolyásolják az időérzékünket.

Ajánlott linkek:

Gyorséttermek hatása (Női Lapozó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik